Καινοτομία και αξιοπιστία για τη βιομηχανία

Την αξία των σταθερών συνεργασιών σε έναν ιδιαίτερα απαιτητικό κλάδο επισημαίνει ο Νίκος Αναστασόπουλος, CEO του Ομίλου AGT, ο οποίος παράλληλα επισημαίνει την αξία που προσέδωσε στην εταιρεία του η παροχή «ολιστικών» υπηρεσιών.

Καινοτομία και αξιοπιστία για τη βιομηχανία
  • Συνέντευξη του Νίκου Αναστασόπουλου

Σε ποιους τομείς των κατασκευών ή του facility management εκτιμάτε ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης; Πώς διαμορφώνεται η τάση στην αγορά; Η κρίση εξακολουθεί να επηρεάζει;

Οι δείκτες αναφορικά με την ανάπτυξη και τις προσδοκίες ανά τομέα, αλλά και τα επίσημα στοιχεία για το 2019 και κυρίως για το 2020, δείχνουν ότι αναμένεται ενίσχυση του τομέα των κατασκευών. Η κατασκευαστική αγορά φαίνεται να έχει ξεπεράσει το δυσκολότερο κομμάτι της κρίσης και σταδιακά να ανακάμπτει. Αυτό προφανώς συνδέεται με σημαντικά έργα που περιμένουμε να ξεκινήσουν και μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στον κλάδο.

Όσον αφορά την αγορά, πράγματι υπάρχουν κάποιοι κλάδοι της οικονομίας που φαίνεται ότι θα έχουν μεγαλύτερη ανάπτυξη από άλλους, όπως ο τομέας της ανάπτυξης των αεροδρομίων, ο τομέας του τουρισμού και των logistics, όπου και δραστηριοποιούμαστε. Επίσης, θεωρώ ότι μεσοπρόθεσμα θα παρατηρήσουμε κάποια ανάπτυξη σε επίπεδο συμπληρωματικών υπηρεσιών σε δημόσιους ή ημι-δημόσιους οργανισμούς. Ωστόσο, επί της αρχής, η δική μας προσέγγιση παραμένει πελατοκεντρική. Έχουμε δυναμική παρουσία σε διαφορετικούς κλάδους, εστιάζοντας στον ίδιο τον πελάτη μας.

Οι επιπτώσεις της κρίσης προφανώς συνεχίζουν να μας επηρεάζουν, καθώς έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα. Μέσα στα χρόνια αυτά, ειδικά στον χώρο του facility management, έναν τομέα με τεράστια δυναμική, ελάχιστες ήταν οι νέες εταιρείες που κατόρθωσαν να αυξήσουν το μέγεθός τους και να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής. Η AGT ήταν μία από αυτές. Ένας λόγος είναι σίγουρα η επαφή με τον πελάτη και τα λελογισμένα ρίσκα που αναλάβαμε.

Η AGT κατάφερε να αναπτύσσεται σε μια περίοδο μεγάλων δυσκολιών για τον κατασκευαστικό κλάδο στην Ελλάδα. Ποιο ήταν το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα;

Με σύγχρονη τεχνογνωσία, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, εξειδικευμένες λύσεις και χωρίς τραπεζικό δανεισμό, διαθέτουμε ισχυρό πλεονέκτημα. Κάθε επιχειρηματική απόφαση λαμβανόταν αποκλειστικά και μόνο με κριτήρια βιωσιμότητας, με στόχο τη σταθερότητα και την παροχή υπεραξίας στον πελάτη. Η βιομηχανία απαιτεί πλέον καινοτομία και αξιοπιστία. Για περισσότερα από 20 χρόνια και με υψηλή industrial engineering ταυτότητα, συνεχίζουμε να ανταποκρινόμαστε δυναμικά σε προκλήσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παράλληλα, επενδύσαμε σε σταθερές συνεργασίες, συνεισφέροντας στη βιώσιμη ανάπτυξη των πελατών μας. Έτσι, στην περίοδο της οικονομικής κρίσης αποκτήσαμε μια εξαιρετική και διαρκώς αυξανόμενη βάση πελατών. Την ίδια περίοδο, δημιουργήσαμε μεταξύ άλλων ένα ισχυρό portfolio πολυεθνικών επιχειρήσεων, καίριο για την ανάπτυξή μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επίσης, φροντίσαμε και συνεχίζουμε να φροντίζουμε ώστε να διατηρούμε μια αξιόπιστη βάση προμηθευτών και συνεργατών.
Τέλος, οφείλω να επισημάνω ότι το βασικό συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι η σταθερή προσήλωσή μας στο αντικείμενο του πελάτη σε συνδυασμό με την υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών, με γνώμονα πάντα τη δική του σταθερή ανάπτυξη.

Πόσο μεγάλα είναι τα περιθώρια εξωστρέφειας για μια εταιρεία όπως η AGT; Πώς κινείστε στο συγκεκριμένο θέμα;

Στόχος μας είναι η συνεχής αύξηση της συμμετοχής σε projects του εξωτερικού στον κύκλο εργασιών μας. Μας ενδιαφέρει στρατηγικά πλέον να ενισχύσουμε τις δραστηριότητές μας εκτός Ελλάδας. Είμαστε αποδεδειγμένα ανταγωνιστικοί σε επίπεδο υψηλής τεχνογνωσίας, μεθοδολογίας και παράδοσης αποτελέσματος, κάτω από τις αυστηρότερες προδιαγραφές και λειτουργώντας σε πολύ απαιτητικά χρονοδιαγράμματα, παραδίδοντας με επιτυχία πολυσύνθετα έργα.

Ήδη έχουμε δραστηριότητα σε αγορές του εξωτερικού, όπως αυτές της Κύπρου, όπου διατηρούμε και γραφεία, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας, των αραβικών κρατών. Αυτή η αναγνώριση και η ευρεία αποδοχή από τον βιομηχανικό και τον εμπορικό κλάδο είναι το αποτέλεσμα συστηματικής και διαρκούς παροχής υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.

Ειδικά στον τομέα του facility management, από τον οποίο προέρχεται σημαντικό ποσοστό των εσόδων της AGT, πώς μπορείτε να ανταγωνιστείτε τους διεθνείς ομίλους;

Διαθέτουμε υψηλή τεχνογνωσία, σύγχρονες μεθόδους project management και αξιόπιστο πλάνο εργασιών, ενώ μέσω ερευνών και αξιολογήσεων έχουμε συνθέσει καινοτόμα «ολιστικά» μοντέλα υπηρεσιών, που προσαρμόζονται στις εκάστοτε ανάγκες του πελάτη και της επιχείρησής του, επιτρέποντάς του να αφιερωθεί στον πυρήνα της και στην ανάπτυξή της, αφού όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες είναι υπό διαχείριση με βάση το παραπάνω μοντέλο από αφοσιωμένες project management teams. Άλλωστε, οι καλύτεροι πρεσβευτές του έργου μας είναι οι ίδιοι οι πελάτες μας. Επίσης, η AGT ήδη συνεργάζεται εξαιρετικά εποικοδομητικά με πολλούς διεθνείς ομίλους.

Γιατί δεν μπήκατε ποτέ στον πειρασμό να ασχοληθείτε με δημόσια έργα όπως οι περισσότεροι ανταγωνιστές σας;

Σταθερός στόχος μας παραμένει η συνεργασία με ισχυρούς ομίλους από τον ιδιωτικό τομέα και η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών. Δεν αποκλείουμε τον δημόσιο τομέα, αλλά είναι αλήθεια ότι μέχρι σήμερα η βασική μας δραστηριότητα σχετιζόταν περισσότερο με τον ιδιωτικό. Πολλές φορές η υπερσυγκέντρωση έργων δρα απαγορευτικά για εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα και τις προδιαγραφές να δώσουν υπεραξία στην αγορά δημόσιων έργων. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι στο μέλλον δεν θα διεκδικήσουμε τη συμμετοχή μας σε κάποιο δημόσιο έργο, πάντα με βάση τα κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης στα οποία αναφέρθηκα.

v