Με πάθος στον πόλεμο κατά των ασθενειών

Ο Kenneth C. Frazier, Πρόεδρος και CEO της Merck, πιστεύει στη γονιδιακή θεραπεία και την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση των ασθενειών.

Με πάθος στον πόλεμο κατά των ασθενειών
  • Συνέντευξη του Kenneth C. Frazier, CEO της Merck

Ο Kenneth C. Frazier είναι ο Πρόεδρος και CEO της Merck. Παραιτήθηκε από σύμβουλος του Donald Trump για επιχειρηματικά θέματα, μετά τη χλιαρή απάντηση του Αμερικανού Προέδρου στις βίαιες ταραχές που ξέσπασαν στο Charlottesville, το καλοκαίρι του 2017.

Ακολουθούν αποσπάσματα από συνέντευξή του στον δημοσιογράφο των New York Times, Andrew Ross Sorkin.

Ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τη διαδικασία έγκρισης φαρμάκων στις ΗΠΑ.

Πολλοί άνθρωποι επικρίνουν την FDA (ΣτΜ. Ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων - Federal Drug Administration). Εγώ τυχαίνει να έχω την άποψη ότι η FDA είναι γεμάτη με αληθινά αφοσιωμένους δημόσιους υπαλλήλους. Έχουμε δει ότι η FDΑ κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει σε ανθρώπους φάρμακα σωτήρια για τη ζωή τους -πραγματικά υποστηρίζω το έργο τους.

Αν εσείς ήσασταν υπεύθυνος του τομέα, της αλυσίδας διακίνησης φαρμάκων, τι θα κάνατε;

Πρώτον, θα πρέπει να μετακινηθούμε από ένα κεντρικό μοντέλο με επίκεντρο τον προμηθευτή, δηλαδή τις φαρμακοβιομηχανίες και τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών υγείας, σε ένα μοντέλο που θα έχει στο επίκεντρο τον ασθενή. Στο μοντέλο αυτό ο ασθενής θα μπορεί να απολαμβάνει περισσότερη φροντίδα στον χώρο του σπιτιού του παρά σε ένα νοσοκομείο. Πρέπει στα αλήθεια να δούμε τα πράγματα που έχουν σημασία.

Μπορώ να δείξω πόση αξία έχει ένα φάρμακο σαν το Keytruda. Μόλις αποδείξαμε ότι, αν κάποιος διαγνώστηκε πρόσφατα με μη μικροκυτταρικό καρκίνο των πνευμόνων και λαμβάνει Keytruda, μαζί με την υπόλοιπη τυπική φροντίδα, ο κίνδυνος θανάτου μειώνεται κατά 50%. Πέντε και μηδέν.

Πώς το τιμολογείτε, όμως;

Πώς βελτιστοποιείς την πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο αυτό, συνδυάζοντάς την παράλληλα με απόδοση της επένδυσης που έχουν ανάγκη οι επενδυτές σου, ώστε να συνεχίσουν να επενδύουν σημαντικά ποσά με μεγάλο ρίσκο για μεγάλο χρονικό διάστημα και να μπορείς να καταπολεμάς ασθένειες όπως ο καρκίνος και το Αλτσχάιμερ; Το θέμα είναι να έχεις ισορροπία. Πρέπει να κρατάς την ισορροπία ανάμεσα στην πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα και στους ασθενείς του αύριο, που περιμένουν από εμάς να ανακαλύψουμε τα νέα φάρμακα.

Ποιο είναι το επόμενο φάρμακο που σας ενθουσιάζει περισσότερο;

Αυτό που συμβαίνει με τη γονιδιακή θεραπεία, όταν βλέπεις τι γίνεται γενικότερα με την εξειδικευμένη ιατρική, η ικανότητα να καταλάβουμε ασθένειες σε γενετικό επίπεδο και να βρούμε την κατάλληλη λύση για το κάθε άτομο, η δουλειά που κάνουμε με τον καρκίνο και το Αλτσχάιμερ.

Κάποιες από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε αναφέρονται σε «αξία» που προκύπτει από φόρμουλες και μετρήσεις. Δεν ανησυχείτε μήπως δεν δίνουν σημασία στη δουλειά που γίνεται στο επίπεδο μιας θαρραλέας ηγεσίας;

Νομίζω ότι κάθε επικεφαλής πρέπει να σκέφτεται την κληρονομιά που θα αφήσει. Καθένας μας έχει απολαύσει τα οφέλη που δίνει αυτή η χώρα και θέλουμε αυτό να μείνει έτσι και για την επόμενη γενιά. Θεωρώ ότι αυτό απαιτεί δραστικές κινήσεις από μέρους μας.

 

v