Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 11 2006

Ο κ. Καπράλος και το... ”παράθυρο” της Σοφοκλέους

Tην –εύλογη- αντίθεσή του στον έξοδο εταιριών από το χρηματιστήριο, μέσα από διαδικασίες συγχώνευσης με μη εισηγμένες εταιρίες, διατύπωσε πλέον με κάθε επισημότητα ο πρόεδρος του Χ.Α. Σπύρος Καπράλος, σε χθεσινή συνέντευξή του στην Ιουλία Ζαφόλια, της ”Ναυτεμπορικής”.

Εμείς επισημαίνουμε δύο σημεία: Πρώτον ότι και ο πρόεδρος του Χ.Α. παραδέχεται τη νομιμότητα των ενεργειών της BC Partners στην περίπτωση της Hyatt, καθώς οι διατάξεις του 2190 το επιτρέπουν.

Και δεύτερον, ότι ζητά άμεσα να κλείσει το συγκεκριμένο ”παράθυρο” μεταξύ της χρηματιστηριακής νομοθεσίας (που θέτει ως όριο το 90% των μετόχων για να ληφθεί απόφαση delisting) και του 2190 ”περί ανωνύμων εταιριών”, που επιτρέπει το delisting έμμεσα, μέσω της ανωτέρω διαδικασίας, με πλειοψηφία των 2/3 του μετοχικού κεφαλαίου.

Παρότι το θέμα αυτό υπάρχει από καιρό (θυμίζουμε την περίπτωση της Proton με τις επενδυτικές, που όμως ”έκανε πίσω” μη θέλοντας να κοντραριστεί με τις Αρχές), ουδείς από την κυβέρνηση έλαβε την πρωτοβουλία να κλείσει μια κι έξω αυτό το… ”παράθυρο”.

Ορθά λοιπόν η BC Partners στηρίζεται στην υφιστάμενη νομοθεσία και εξίσου ορθά ο κ. Καπράλος (υποθέτουμε βάσιμα ότι στην ίδια γραμμή σκέψης είναι και ο κ. Πιλάβιος) ζητά να αλλάξει στο συγκεκριμένο σημείο το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μην έχουμε λίαν συντόμως διάφορα… έκτροπα.

Διότι μπορεί η BC Partners να προσφέρει μετρητά, και μάλιστα στην τιμή στην οποία αγόρασε την πλειοψηφία της Hyatt, για τους εναπομείναντες μετόχους μειοψηφίας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο… επόμενος θα ακολουθήσει το ίδιο μοτίβο ή θα δώσει ικανοποιητικό τίμημα.

Οπότε ουδείς γνωρίζει αν ξαφνικά θα βρεθούν μέτοχοι μειοψηφίας εισηγμένων εταιριών να είναι μέτοχοι μειοψηφίας μηεισηγμένων από το... παράθυρο!

Το θέμα λοιπόν δεν είναι η BC Partners και η Hyatt, αφού στη συγκεκριμένη υπόθεση οι κινήσεις έγιναν με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Το θέμα είναι να μην υπάρξουν στη συνέχεια δυσάρεστες ή, αν θέλετε, ”στρεβλές” επαναλήψεις.

Το ”μπαλάκι” είναι πλέον ευκρινέστατα στα χέρια της νομοθετικής εξουσίας, δηλαδή στα χέρια των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης Ανάπτυξης και Οικονομίας.

Μεταξύ μας, εκεί ήταν τo... ”μπαλάκι” εξαρχής, αλλά φαίνεται ότι ως τώρα δεν είχαν για κάποιους λόγους αντιληφθεί τη σοβαρότητα του θέματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v