Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 18 2006

Ασφαλιστικές: H Alpha και η αποτίμηση της Εθνικής

Όταν θέλεις να δεις πόσο αξίζει το σπίτι σου, ένας καλός τρόπος είναι να κοιτάξεις να μάθεις πόσα εισέπραξε ο... γείτονάς σου, όταν πούλησε το δικό του.

Τώρα λοιπόν που πουλήθηκε η Alpha Ασφαλιστική στον πολυεθνικό όμιλο AXA, θα προσπαθήσουμε με βάση το συγκεκριμένο τίμημα να εξετάσουμε αν η Εθνική Ασφαλιστική αξίζει την αποτίμησή της στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Ας θυμηθούμε λοιπόν τα δεδομένα: Η Alpha Ασφαλιστική με μερίδιο αγοράς 3,8% το 2005 και κέρδη εξαμήνου 5,5 εκατ. ευρώ πουλήθηκε προς 255 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, η Εθνική Ασφαλιστική με μερίδιο αγοράς 14,7% (1η στον κλάδο ζημιών και δεύτερη στον κλάδο ζωής),με κέρδη εξαμήνου 13 εκατ. (αν εξαιρέσει κάποιος τα έκτακτα έξοδα του προγράμματος εθελουσίας εξόδου) διαπραγματεύεται στο Χ.Α. με κεφαλαιοποίηση 761 εκατ. ευρώ.

Έχουμε λοιπόν και λέμε:

Με βάση τα κέρδη του πρώτου φετινού εξαμήνου, ο δείκτης P/E της Alpha Ασφαλιστικής υπολογίζεται σε 46,3 και της Εθνικής Ασφαλιστικής σε 58,5.

Με βάση τα ίδια κεφάλαια της 31-12-2005, το P/BV της Alpha Ασφαλιστικής διαμορφώνεται σε 3,5 και της Εθνικής Ασφαλιστικής σε 4,5.

Από την άλλη πλευρά, η ΑΧΑ κατέβαλε 67,1 εκατ, ευρώ για κάθε 1% μερίδιο της ασφαλιστικής αγοράς που αγόρασε, ενώ αγοράζοντας κάποιος την Εθνική Ασφαλιστική μέσα από το ταμπλό, αποκτά το 1% της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς αρκετά φθηνότερα (προς 51,7 εκατ. ευρώ).

Επιπλέον, η Εθνική Ασφαλιστική ”υπόσχεται” ταχύτατη άνοδο εργασιών και οικονομικών επιδόσεων κατά την τριετία 2006 - 2008. Σύμφωνα με το τριετές της business plan, τα ετήσια μικτά ασφάλιστρά της της θα σημειώσουν μέση ετήσια άνοδο 16% (+25% στη ζωή και +9% στους γενικούς κλάδους) και τα κέρδη μετά τη φορολογία θα αυξηθούν από τα 20,9 εκατ. του 2005 στα 53 εκατ. το 2008.

Συμπερασματικά λοιπόν, δύσκολα να καταλήξουμε ότι η τρέχουσα αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο ταμπλό είναι αυτό που λαϊκά αποκαλείται... ”φούσκα”.

Μάλιστα, θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι πρόκειται για έναν υποτιμημένο τίτλο, στον βαθμό όμως που το τριετές business plan της εισηγμένης εταιρίας υλοποιηθεί με επιτυχία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v