Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 24 2006

Ασπίς: Το κυπριακό σίριαλ συνεχίζεται

Όποιος νομίζει ότι το σίριαλ της διεκδίκησης της Universal Bank από τον όμιλο της Ασπίς Πρόνοια τελείωσε με την απόρριψη της πρόσφατης δημόσιας πρότασης, μάλλον έχει λάθος.



Πρώτα απ’ όλα γιατί ο ελλαδικός όμιλος έχει δηλώσει με τον πλέον επίσημο τρόπο (βλέπε επιστολή προς το Χρηματιστήριο της Κύπρου) ότι εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την κυπριακή τράπεζα, το Δ.Σ. της οποίας καλεί σε διάλογο.

Δεύτερον, γιατί -ούτως ή άλλως- η Universal Bank έχει ανάγκη από στρατηγικό συνεταίρο. Ή καλύτερα, έχει ανάγκη από άμεση άντληση κεφαλαίων, όταν ο όμιλος της μητρικής ασφαλιστικής εταιρίας καλείται μέχρι τον Μάρτιο του 2007 να προσαρμοστεί στις αυξημένες απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Solvency II). Άρα λοιπόν, χρειάζεται μεν να γίνει αύξηση κεφαλαίου στη Universal Bank και παράλληλα η μητρική εταιρία ενδεχομένως να δυσκολευτεί να ανταποκριθεί, εφόσον η αύξηση γίνει με ισχύ του δικαιώματος των ”παλαιών μετόχων”.

Τα πράγματα μάλιστα είναι ακόμη πιο μπερδεμένα, καθώς:

Πρώτον, είναι αβέβαιο ποιος θα είναι ο βασικός μέτοχος της Universal Life μετά τον Ιανουάριο του 2007.

Δεύτερον, είναι αβέβαιο ποια θα είναι η στάση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου σε οποιοδήποτε σενάριο δρομολογηθεί γύρω από το ιδιοκτησιακό σενάριο της Universal Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v