Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 10 2013

Τα ραντεβού ΣΥΡΙΖΑ με τραπεζίτες και τα... δίκαια επιτόκια δανείων

Τα ραντεβού ΣΥΡΙΖΑ με τραπεζίτες και τα... δίκαια επιτόκια δανείων
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ: Το κατώφλι της Τράπεζας Πειραιώς πέρασαν τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το ραντεβού με τη διοίκηση της τράπεζας, και συγκεκριμένα με τον Μιχάλη Σάλλα, τον Σταύρο Λεκκάκο, τον Άνθιμο Θωμόπουλο και τον Χρήστο Αντωνιάδη, ήταν προγραμματισμένο, στο πλαίσιο της ενημέρωσης που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για να καταρτίσει το οικονομικό του πρόγραμμα σε ρεαλιστική βάση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι αντίστοιχο ραντεβού πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

 

ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΔΑΝΕΙΩΝ: Ρωτήθηκε γνωστός επιχειρηματίας για το ποιο επιτόκιο χορηγήσεων θα θεωρούσε δίκαιο για τον όμιλό του, ο οποίος διακρίνεται για την άριστη ρευστότητά του.

«Γύρω στο 3,50% απάντησε, με βάση το γεγονός ότι το μέσο κόστος χρήματος για τις τράπεζες κυμαίνεται γύρω στο 2,7%-2,8%».

Προφανώς, για τις άλλες εταιρείες με μεγαλύτερο κίνδυνο, θα δικαιολογούνταν υψηλότερα επιτόκια, ωστόσο το περιθώριο πτώσης τους από το 7%, το 8% και το 9% που είναι σήμερα είναι μεγάλο. Ιδίως όταν αναμένουμε νέα υποχώρηση των καταθετικών επιτοκίων μέσα στους επόμενους μήνες.

Πάντως, συχνά η απόσταση από τη θεωρία στην πράξη είναι μεγάλη. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως οι τράπεζες έχουν να καλύψουν μεγάλες τρύπες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους και αυτά κατά ένα σημαντικό μέρος καλούνται να τα καλύψουν από τα μεγάλα spreads στις χορηγήσεις και από τις περικοπές εξόδων την επόμενη τετραετία.

 

S&P: Συνολικά 137.700 ευρώ είναι η αμοιβή της Standard & Poor's από το ελληνικό δημόσιο , όπως προκύπτει από απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια.

Όπως ορίζεται στην απόφαση, «εγκρίνουμε την καταβολή από το ελληνικό δημόσιο αμοιβής εκατό τριάντα
επτά χιλιάδων επτακοσίων ευρώ (137.700) ετησίως, για την περίοδο 1-11-2012 μέχρι 31-10-2013, πληρωτέα στον διεθνή οίκο αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας Standard & Poor's.

H ανωτέρω αμοιβή καλύπτει, εκτός από το αρχικό rating του προγράμματος, όλα τα ομολογιακά δάνεια που θα εκδίδει το ελληνικό δημόσιο τόσο στα πλαίσια του προγράμματος Ε.Μ.Τ.Ν., όσο και σε όλες τις αγορές του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v