Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 10 2013

Η Alpha και το «σκούπισμα» μετοχών και warrants από ξένους

Η Alpha και το «σκούπισμα» μετοχών και warrants από ξένους

Στα χέρια όλο και λιγότερων επενδυτών συγκεντρώνονται οι μετοχές και τα warrants των συστημικών τραπεζών, όπως αποκαλύπτουν τα μετοχολόγια, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι hedge funds με ισχυρές θέσεις στις τράπεζες συνέχισαν να αγοράζουν έως και τον Σεπτέμβριο.

Το παράδειγμα της Alpha, η οποία είναι και η μόνη από τις συστημικές τράπεζες που επικαιροποιεί τα στοιχεία μετοχολογίου της, είναι χαρακτηριστικό.

Στην Alpha Bank, οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές κατείχαν, στις 31/7, το 43% των μετοχών που ήταν διαπραγματεύσιμες (πλην δηλαδή των τίτλων του ΤΧΣ και των προνομιούχων του Δημοσίου).

Έναν μήνα αργότερα το ποσοστό τους αυξήθηκε στο 44% με μείωση 1% του ποσοστού που κατείχε η κατηγορία φυσικών και νομικών προσώπων. Το 6% των μετοχών, πλην του ΤΧΣ, παραμένει αμετάβλητο στα χέρια της οικογένειας Κωστόπουλου.

Η συνεχιζόμενη συγκέντρωση γίνεται εμφανέστερη στην ανάλυση των στοιχείων. Μέσα στον Αύγουστο αυξήθηκε περαιτέρω το ήδη πολύ υψηλό ποσοστό των μετοχών, εκτός ΤΧΣ, που κατέχουν τα «ισχυρά» χέρια.

Ειδικότερα, μόλις 704 μέτοχοι κατέχουν το 64,34% των διαπραγματευόμενων τίτλων της τράπεζας έναντι 63,65% στο τέλος Ιουλίου. Κατέχουν, δηλαδή, σχεδόν 1,15 δισ. μετοχές από το 1,78 δισ. μετοχές της τράπεζας που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση.

Αν συνυπολογισθεί ότι υπάρχουν άλλοι 3.847 μέτοχοι, με 30 - 150 χιλιάδες μετοχές έκαστος, οι οποίοι κατέχουν το 12,5% των υπό διαπραγμάτευση μετοχών της Alpha, γίνεται αντιληπτό ότι τα «ισχυρά» χέρια έχουν σαρώσει τον τίτλο.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση στα warrants.

Σύμφωνα με το μετοχολόγιο, μόλις 418 επενδυτές κατέχουν το 72,96% των παραστατικών τίτλων της Alpha, ενώ αν συνυπολογισθούν και 1.793 επενδυτές που κατέχουν από 30 ως 150 χιλ. warrants έκαστος, τότε το ποσοστό τους που ελέγχεται από ισχυρά χέρια φθάνει στο 81,2%!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v