Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 18 2013

Οι μπουλντόζες που πρέπει να γίνουν... Ferrari και τα ΕΛΠΕ

Οι μπουλντόζες που πρέπει να γίνουν... Ferrari και τα ΕΛΠΕ

ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ. Αν κάποιος διαβάσει προσεκτικά την «αλληλογραφία» μεταξύ του υπουργού Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοΐδη και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή καταλαβαίνει πως την επόμενη διετία οι κατασκευαστικές εταιρείες πρέπει να ολοκληρώσουν με ταχύτητα ρεκόρ εργασίες κάποιων δισεκατομμυρίων στους οδικούς άξονες.

Όπως εξηγεί ο υπουργός Υποδομών, για να μην υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού τα έργα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015. Μόνο έτσι θα εξασφαλίσει η Ελλάδα πως δεν θα χάσει τα σχετικά κονδύλια του ΕΣΠΑ, που ανέρχονται σε κάποια δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι οδικοί άξονες, επειδή σέρνονται από το Γ' ΚΠΣ, δεν είναι εφικτό να ενταχθούν στο επόμενο ΕΣΠΑ. Με βάση τους κανονισμούς της Ε.Ε. δεν μπορεί ένα έργο να μεταφέρεται σε τρεις διαφορετικές προγραμματικές περιόδους. Τα λεγόμενα έργα γέφυρα μπορούν να εκτελεστούν εντός δύο περιόδων (π.χ. Γ' ΚΠΣ και ΕΣΠΑ) και όχι τριών.

Συνεπώς ό,τι εισπράξουμε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, μολονότι θα υπάρξει κάποια παράταση. Να λοιπόν ένας επιπλέον λόγος που βιάζονται στο υπουργείο Υποδομών να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις: για να μείνουν δύο χρόνια για τις κατασκευαστικές εργασίες, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις είναι πολύ σύνθετες.

 

ΕΛΠΕ: Έντονη φημολογία που κάνει τον γύρο της αγοράς θέλει τα Ελλ. Πετρέλαια να προχωρούν σύντομα σε έκδοση ομολόγου με ρήτρα δολαρίου, το οποίο θα αντικαταστήσει σημαντικό μέρος υφιστάμενου δολαριακού δανεισμού. Οι ζυμώσεις συνεχίζονται σε Ελλάδα και εξωτερικό, λένε οι ίδιες πηγές...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v