Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 14 2013

Το ράλι της Τιτάν και το «πυρ ομαδόν» στη Βιοχάλκο

Το ράλι της Τιτάν και το «πυρ ομαδόν» στη Βιοχάλκο

ΤΙΤΑΝ. Ακάθεκτη η μετοχή με νέες αγορές χθες μέχρι τα 19,2 ευρώ. Σημειωτέον πως η μετοχή ήταν η μόνη του 25άρη που στη συνεδρίαση της 12ης/11 με απώλειες 3% για τον δείκτη αντέδρασε έως τα 18,77 ευρώ, για να κλείσει με κέρδη 3,64% στα 18,24 ευρώ.

Πλέον η αποτίμηση της ιστορικής ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας (ιδρύθηκε το 1902, εισήχθη στο ΧΑΑ δέκα χρόνια αργότερα) κυμαίνεται στο 1,5 δισ. ευρώ.

Πολλά ακούγονται στην αγορά για τη θεαματική κίνηση της μετοχής: άλλοι την αποδίδουν στη συμπερίληψή της στον δείκτη MSCI Greece EM (αποτελώντας ίσως τη μόνη συμμετοχή η οποία δεν είχε προεξοφληθεί από την πλειονότητα των επενδυτών).

Κάποιοι στα οικονομικά αποτελέσματα (κέρδη 7,2 εκατ. ευρώ στο Q3 και αύξηση τζίρου 5,7% στα 316,3 εκατ. ευρώ) και ορισμένοι στη γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον κλάδο που αίρει μια αβεβαιότητα. Πρόκειται βέβαια για γνωμοδότηση (δεν έχει δημοσιευθεί εισέτι σε ΦΕΚ) με τη διοίκηση της εταιρείας να μελετά όλες τις λεπτομέρειες.

Ζητούμενο είναι, σύμφωνα με πηγές της διοίκησης, ο αυστηρότατος έλεγχος του εισαγόμενου τσιμέντου, μετά από πολλά κρούσματα τουρκικού χύδην προϊόντος, που εισάγεται μέσω Βουλγαρίας «πιστοποιούμενου» ως κοινοτικού.

Ωστόσο, λίγοι, πιο... καχύποπτοι, ανασύρουν από το αρχείο τους παλαιότερες δηλώσεις του Δημ. Παπαλεξόπουλου στη Welt am Sonntag, όταν είχε τεθεί θέμα εξόδου ή μεταφοράς της έδρας εκτός συνόρων. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα», είχε πει τότε.

Αμέσως μετά, πάντως, η εταιρεία έβγαλε ανακοίνωση ότι δεν είναι στις προθέσεις της κάτι τέτοιο…


ΒΙΟΧΑΛΚΟ. «Πυροβολισμούς κατά ριπάς» συνεχίζει να δέχεται ο τίτλος της Βιοχάλκο (-22,12% χθες). Μετρά εννέα πτωτικές συνεδριάσεις και μία ανοδική στις τελευταίες δέκα, κι οι πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν στην πλευρά των πωλητών και εγχώρια αμοιβαία κεφάλαια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κανείς από τους επαγγελματίες του χώρου δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει αν οι «βιαστικές – υποχρεωτικές» πωλήσεις οδηγούνται προς εκτόνωση, ή αν θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση μέχρι και την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι η Παρασκευή 15/11 είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης για την «παλιά» Βιοχάλκο. Για όσους διακρατήσουν μετοχές θα υπάρξει σχέση ανταλλαγής 1ν/1π με τη βελγική Viohalco. Πιθανή ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης στο Euronext των Bρυξελλών είναι η 22α Νοεμβρίου, με τιμή το κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης όπου ο τίτλος θα είναι διαπραγματεύσιμος στο Χ.Α. Σε μεταγενέστερο στάδιο οι μετοχές της βελγικής Viohalco θα είναι διαπραγματεύσιμες και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Από τα πρόσφατα υψηλά των 7,39 ευρώ (στις 30/10, που ήταν και υψηλά 65 μηνών) ο τίτλος καταγράφει αθροιστικές απώλειες 44,25%, ενώ η κεφαλαιοποίηση από το 1.474.113.532 ευρώ (κλείσιμο 30/10) χθες υποχώρησε στα 821.833.253 ευρώ.

Άφαντα δηλαδή 652 εκατ. ευρώ…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v