Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 20 2013

H ΑΣΠΙΣ, ο επόπτης και ο σεβασμός των δικαστικών αποφάσεων

H ΑΣΠΙΣ, ο επόπτης και ο σεβασμός των δικαστικών αποφάσεων

Ως γνωστόν, η υπόθεση ΑΣΠΙΣ έχει πονέσει πολύ κόσμο, με πρώτους τους ασφαλισμένους της, που έπεσαν στη… χαραμάδα των θεσμών εποπτείας και ελέγχου, αλλά και της «κρατικής πρόνοιας».

Και λεφτά δεν έχουν δει. Μόνο… κουρέματα.

Επόπτης εκκαθάρισης έχει διοριστεί ο κ. Γιώργος Ραουνάς, διευθυντικό στέλεχος της KPMG (και φίλος, μαθαίνουμε, του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, επίσης προερχόμενου από την KPMG), ο οποίος, δεδομένων των συνθηκών, έχει πολύ δύσκολη δουλειά στα χέρια του, μια και πρέπει να διασφαλίσει την τήρηση της νομιμότητας, κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης της εταιρείας και αποζημίωσης των ασφαλισμένων, των εργαζόμενων και των πιστωτών.

Μια διαδικασία που σίγουρα θα αφήσει πικρή γεύση.

Στο μεταξύ όμως, προξενούν κατάπληξη οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο επόπτης αρνείται την πληρωμή μικρών σχετικά ποσών, που έχουν προκύψει από αμετάκλητες, τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και αφορούν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις σε πρώην εργαζόμενους της εταιρείας.

Κι αυτό παρότι φέρεται να υπάρχει σημαντική διαθέσιμη ρευστότητα, μέσω της αποδέσμευσης περιουσιακών στοιχείων δεκάδων εκατ. ευρώ, ακριβώς -υποθέτουμε- για να μπορούν να γίνουν κάποιες πληρωμές.

Είναι γεγονός ότι σε αυτήν τη φάση οι άτυχοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτε από την πλευρά τους, αφού η περιουσία της ΑΣΠΙΣ προστατεύεται από τυχόν κατασχέσεις. Έχουν τον νόμο με το μέρος τους, έχουν τις αποφάσεις, αλλά δεν μπορούν να αντιδράσουν.

Ωστόσο, αν δεν υπάρχει σεβασμός στις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ούτε από «θεσμούς» όπως αυτός του επόπτη εκκαθάρισης, αποστολή του οποίου είναι ακριβώς η τήρηση της νομιμότητας στη διαδικασία εκκαθάρισης, τότε από ποιον θα υπάρξει;

Δεν είναι ολίγον… οξύμωρο να μην σέβεται τους νόμους ο εντεταλμένος για την πιστή τήρηση τους;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v