Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 30 2014

Ο Χατζηδάκης, η καινοτομία και η Attica Ventures

Ο Χατζηδάκης, η καινοτομία και η Attica Ventures

«Κάποιοι θέλουν επενδύσεις χωρίς επενδυτές και εργαζόμενους χωρίς επιχειρηματίες». Με την ατάκα αυτή ξεκίνησε τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση για τα 10 χρόνια της Attica Ventures ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Χατζηδάκης, δίνοντας έτσι και το στίγμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ωστόσο, ο υπουργός δεν έμεινε σε πολιτικούς αφορισμούς.

Μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα, στην οποία το κοινό αποτελείτο κυρίως από μικρομεσαίους επιχειρηματίες (μαζί με αρκετούς fund managers), σημείωσε όχι μόνον ότι η χώρα κατάφερε να απορροφήσει -μάλλον για πρώτη φορά στα χρονικά- μεγαλύτερο ποσό από ό,τι είχε στόχο στο ΕΣΠΑ, αλλά και ότι το νέο ΕΣΠΑ θα επικεντρώσει διπλάσιο ποσοστό χρημάτων στην καινοτομία σε σχέση με το προηγούμενο.

Έκανε δε και αναφορά στην Επιτροπή Καινοτομίας που έχει συγκροτηθεί, με συμβουλευτικό ρόλο στο υπουργείο, στη σύνθεση της οποίας περιλαμβάνονται «επιτυχημένοι επιχειρηματίες και επιστήμονες».

Όπως θα καταλάβατε, η καινοτομία ήταν χθες στο επίκεντρο της βραδιάς καθώς η επιτυχημένη πορεία της Attica Ventures είναι συνυφασμένη με την ενίσχυση 12 -ως τώρα- επιχειρήσεων που πρωτοπορούν και αναπτύσσονται στον χώρο τους, είτε αυτός αφορά την υψηλή τεχνολογία, είτε τη… μαστίχα και τα logistics, καθώς -αντίθετα με ό,τι πιστεύουν ορισμένοι- καινοτομία δεν υπάρχει μόνο στην πληροφορική, στο διαδίκτυο και στα κινητά.

Ελπίζουμε η παρουσία όχι μόνο του κ. Χατζηδάκη αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στην εκδήλωση να σηματοδοτήσει (πέρα από την έμμεση αναγνώριση του σπουδαίου ρόλου των Venture Capital στη σύγχρονη οικονομία) και μεγαλύτερη προσήλωση της κυβέρνησης στα αναπτυξιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδίως δε οι μικρές, αλλά «καινοτόμες».

Διότι ως τώρα ΔΕΝ έχει κάνει τη διαφορά. Κι αυτό είναι πανθομολογούμενο.

Για παράδειγμα, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων, αλλά και για τη θεσμοθέτηση νέων «εργαλείων» εναλλακτικής χρηματοδότησης, τα οποία όμως φρόντισε να σκοτώσει εν τη γενέσει τους ο «νόμος… Ρεφενέ», όπως θα μείνει στην Ιστορία για τους γνωρίζοντες, ο νέος νόμος για τον φόρο υπεραξίας.

Η κυβέρνηση, που συνεχίζει δυστυχώς να κινείται με σχεδόν αποκλειστική προτεραιότητα τα μέτρα που επιτάσσει η τρόικα, οφείλει να δει επειγόντως τέτοιου είδους θέματα, τα οποία έχουν ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος, σε σχέση με το αναπτυξιακό τους όφελος.

Αλλιώς ιστορίες επιτυχίας όπως αυτή της Attica Ventures και των επιχειρήσεων που έχει ενισχύσει όχι μόνο οικονομικά αλλά και με πολύπλευρο know how θα μείνουν εξαιρέσεις σε έναν δυσάρεστο και απογοητευτικό κανόνα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v