Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 5 2014

Τράπεζες: Tα stress tests και τα μαξιλάρια των πωλήσεων

Τράπεζες: Tα stress tests και τα μαξιλάρια των πωλήσεων
Μέσα στον τρέχοντα μήνα η Τράπεζα της Ελλάδος και η τρόικα πρέπει να οριστικοποιήσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων τραπεζών για να ολοκληρωθεί και τυπικά η άσκηση προσομοίωσης.

Οι τράπεζες ποντάρουν, όπως έγραψε το Euro2day, στο ότι η τρόικα θα συναινέσει στον προσδιορισμό των κεφαλαιακών τους αναγκών με το βασικό σενάριο καθώς οι δείκτες προοιωνίζονται ανάκαμψη της οικονομίας μετά τη βαθιά ύφεση. Και εκτιμούν, ως εκ τούτου, ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες θα κινηθούν στα 2,5 - 4,5 δισ. ευρώ.

Λογαριασμός ύψους 2,5 - 3 δισ. ευρώ είναι διαχειρίσιμος, καθώς θα αφορά σε μεγάλο βαθμό τη Eurobank η οποία σε συνεργασία με τον βασικό της μέτοχο έχει δρομολογήσει αύξηση κεφαλαίου περίπου 2 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα, αν οι κεφαλαιακές ανάγκες βγουν κοντά στα 4,5 δισ. ευρώ, θέμα θα αντιμετωπίσουν και οι άλλες συστημικές τράπεζες.

Το plan B σε αυτήν την περίπτωση περιλαμβάνει επίσπευση πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών με επιτάχυνση ενεργειών που θα προβλέπουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης τα οποία θα συμφωνηθούν με την DG Comp.

Όπως ακούμε, στον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών θα προσμετρηθούν μόνο πωλήσεις που έχουν ολοκληρωθεί, όπως για παράδειγμα η πώληση του 66% της Πανγαία. Αντίθετα, δεν θα μετρήσουν δρομολογημένες πωλήσεις όπως ο διαγωνισμός για την Αστήρ Παλάς ή η αύξηση κεφαλαίου της Γενικής.

Έτσι οι τράπεζες θα έχουν ως το τέλος του 2014 να ολοκληρώσουν πωλήσεις ή αξιοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων καλύπτοντας το όποιο κεφαλαιακό κενό.

Η Εθνική για παράδειγμα ποντάρει στην ολοκλήρωση πώλησης της Αστήρ Παλάς που θα ενισχύσει το Core Tier I κατά περίπου 0,4% καθώς και στο deal με την Arch Re για την ΕΕΓΑ.

Η Πειραιώς αντίστοιχα θα ενισχυθεί κεφαλαιακά από το εγχείρημα της Γενικής, καθώς θα μειώσει το σταθμισμένο ενεργητικό της μια και δεν θα ενοποιεί, ενώ θα έχει και τη δυνατότητα εγγραφής κερδών εφόσον επιλεγεί να υπάρξει συνδυασμένη προσφορά νέων και παλαιών μετοχών.

Εξ ου και προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v