Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 1 2014

Ιntralot: Η νέα λοταρία στις ΗΠΑ και η σύγκριση των… αμοιβών

Ιntralot: Η νέα λοταρία στις ΗΠΑ και η σύγκριση των… αμοιβών

Μία ακόμη λοταρία στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβε σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωσή της η Intralot, μέσω της αμερικανικής θυγατρικής της.

Πρόκειται για τη νεοσυσταθείσα λοταρία Wyolotto της πολιτείας του Wyoming, την οποία κέρδισε η ελληνική εταιρία μετά από διεθνή διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν οι τρεις μεγαλύτεροι παίκτες του κλάδου.

Παρότι στην ανακοίνωση της Intralot προς το χρηματιστήριο δεν αναφέρονται καθόλου οικονομικά μεγέθη, σε ρεπορτάζ του αμερικανικού ειδικού τύπου αναφέρεται ότι η λοταρία αναμένεται να έχει έσοδα της τάξεως των 25 εκατ. δολαρίων σε ετήσια βάση. Σημειωτέον ότι οι νόμοι της πολιτείας δεν επιτρέπουν «ξυστό» και άλλα στιγμιαία λαχεία, ή Videolotto, γεγονός που σε συνδυασμό και με τον μικρό πληθυσμό της πολιτείας (περίπου 600.000 κάτοικοι) περιορίζει τα έσοδα.

Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του CEO της λοταρίας του Wyoming, στο ίδιο ρεπορτάζ, η πρόταση της Intralot αφορά αμοιβή για τις υπηρεσίες της που θα είναι 11,89% επί των πωλήσεων.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το συνολικό έσοδο (εφόσον επαληθευθούν οι εκτιμήσεις περί εσόδων) θα είναι της τάξεως των 3 εκατ. δολαρίων, σε ετήσια βάση, για τα επόμενα 5 χρόνια που προβλέπει η συμφωνία (με δυνατότητα τριών ακόμη πενταετών ανανεώσεων).

Έναντι αυτής της αμοιβής, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εισηγμένης, «η Intralot θα παρέχει υπηρεσίες για τη σύσταση και την έναρξη της Λοταρίας, καθώς και την απρόσκοπτη λειτουργία της, περιλαμβανομένων της επιλογής των πρακτόρων και της προμήθειας, εγκατάστασης, συντήρησης και υποστήριξης του κεντρικού συστήματος και των λειτουργικών συστημάτων της λοταρίας, των τερματικών της και του τηλεπικοινωνιακού της δικτύου».

Εν ολίγοις, η Intralot φαίνεται να αναλαμβάνει τη λειτουργία μιας μικρής λοταρίας, «από το μηδέν», με αμοιβή ποσοστό 11,89% επί των εσόδων.

Ανατρέχοντας σε παλαιότερα δημοσιεύματα, διαπιστώσαμε ότι σε ανάλογη περίπτωση δηλαδή στο Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ, η Intralot αμειβόταν με 10% επί του τζίρου, σε ετήσια βάση, όπου όμως ο τζίρος ήταν σε επίπεδα δισεκατομμυρίων, με αποτέλεσμα η Intralot να λαμβάνει ποσά έως και 220 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Ομοίως, αν δεν μας απατά η μνήμη μας, η αμοιβή από τον τουρκικό οργανισμό για το στοίχημα (Spor Toto) με επίσης πολύ μεγάλα έσοδα, ήταν της τάξεως του 11,5% επί των πωλήσεων.

Κι αυτό, δημιουργεί ένα εύλογο, νομίζουμε, ερώτημα: εκείνες οι τιμές ήταν υψηλές ή αυτή η τιμή είναι ιδιαίτερα χαμηλή;

Διότι δύσκολα μπορείς να χρεώνεις περίπου το ίδιο ποσοστό όταν αναμένεις κύκλο εργασιών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο, κι όταν αναμένεις 20-30 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να κάνεις την ανάπτυξη όλης της υποδομής από μηδενική βάση, σε μια δραστηριότητα που δεν έχει παρελθόν και ιστορικό πωλήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v