Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 10 2014

Πώς τα πετροδολάρια κοντεύουν να γίνουν... φυστίκια

Πώς τα πετροδολάρια κοντεύουν να γίνουν... φυστίκια
Κάκιστη υπηρεσία στην ομαλή ολοκλήρωση των διαδικασιών για την έναρξη υλοποίησης των συμβάσεων έρευνας πετρελαίου προσφέρουν κατά την άποψη του ΧΑΜ οι επίσημες αναφορές περί αποθεμάτων και αναμενόμενων εσόδων.

Την επόμενη μέρα της ανακοίνωσης του ΥΠΕΚΑ ότι στις 14 Μαΐου υπογράφονται παρουσία του πρωθυπουργού οι τρεις συμβάσεις, γέμισαν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων με δισεκατομμύρια. Αιτία ένα σημείο της ανακοίνωσης του ΥΠΕΚΑ, που λέει «με ανακτήσιμα αποθέματα 100 εκατ. βαρελιών από ένα κοίτασμα, με μέση τιμή 90 δολάρια το βαρέλι, τα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 6 δισ.».

Έτσι πολύ απλά σκέφτηκαν κάποιοι ότι αφού τρεις είναι οι περιοχές που θα ερευνηθούν, 3 επί 6 ίσον 18 δισ. και επειδή το νόμισμά μας είναι το ευρώ υπέθεσαν με βεβαιότητα ότι τα 6 δισ. του ΥΠΕΚΑ αφορούν ευρώ οπότε και τα 18 δισ. έγιναν ευρώ.

Ο ΧΑΜ το έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι το χειρότερο στην υπόθεση της έρευνας είναι να μιλάει δημόσια κάποιος, και ιδίως πολιτικός, για αποθέματα ερευνητέων περιοχών, στις οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες. Από τις τρεις περιοχές που θα ερευνηθούν, μόνο στη μία, στο Κατάκολο, έχει ανακαλυφθεί μικρό κοίτασμα με περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια ανακτήσιμα αποθέματα πετρελαίου, υψηλής περιεκτικότητας σε θείο. Στις άλλες μόνο υποθέσεις γίνονται, καθώς οι έρευνες δεν ολοκληρώθηκαν.

Έστω όμως ότι ισχύουν τα 100 εκατομμύρια βαρέλια για τα τρία κοιτάσματα συνολικά, όπως λέει το ΥΠΕΚΑ. Από τη συνολική αξία του πετρελαίου που θα παραχθεί σε μία εικοσαετία, τα έσοδα του Δημοσίου από δικαιώματα επί της παραγωγής (royalties) και φορολογία εσόδων (25%) σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ξεπεράσουν το 45% του συνόλου.

Το μεν ύψος των δικαιωμάτων υπολογίζεται και κλιμακώνεται ανάλογα με την ημερήσια παραγωγή, μειούμενο έως και μηδενιζόμενο όταν η παραγωγή πέσει κάτω από κάποιο όριο, ενώ η φορολογία γίνεται επί των καθαρών κερδών βάσει του ισολογισμού, στον οποίο λαμβάνονται υπόψη οι αποσβέσεις των επενδυμένων κεφαλαίων.

Πιο απλά, έστω ότι ισχύει η πρόβλεψη του υπουργείου, δικαιώματα και φορολόγηση δύσκολα θα προσφέρουν έσοδα που θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. δολάρια σε βάθος 20ετίας (από την έναρξη της εκμετάλλευσης), ή τα 2,8 δισ. ευρώ εφόσον ισχύουν οι σημερινές τιμές πετρελαίου και η ισοτιμία ευρώ δολαρίου.

Τα σημειώνουμε αυτά επειδή όταν θα έρθουν οι συμβάσεις στη Βουλή, «ψεκασμένες» και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις, είμαστε βέβαιοι ότι θα εξαπολύουν μύδρους για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με την οποία θα μπορούσε να εξοφληθεί και το... δημόσιο χρέος!

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v