Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 9 2014

Τράπεζες: Γιατί πωλούν επενδυτικές θέσεις σε μετοχές

Τράπεζες: Γιατί πωλούν επενδυτικές θέσεις σε μετοχές

Σε μείωση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων τους θα προχωρήσουν ως το τέλος του 2015 οι τράπεζες λόγω των σχετικών προβλέψεων στα πλάνα αναδιάρθρωσης.

Οι επιταγές της DG Comp, βάσει των οποίων συντάσσονται τα σχέδια αναδιάρθρωσης, προβλέπουν πώληση ή δραστική μείωση των τοποθετήσεων των τραπεζών σε μετοχές, ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης και υβριδικά ομόλογα.

Στην περίπτωση της Eurobank η αγορά είχε την ευκαιρία να το διαπιστώσει καθώς το ενημερωτικό δελτίο της ΑΜΚ περιλάμβανε και τους βασικούς άξονες του πλάνου αναδιάρθρωσης.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η δέσμευση της Eurobank να μειώσει ως τις 21 Δεκεμβρίου 2015 το χαρτοφυλάκιό της σε μετοχές, ομόλογα κ.ά. κάτω των 35 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχη δέσμευση έχουν αναλάβει και οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό η Πειραιώς πώλησε το 10% της ΕΥΔΑΠ έναντι 86 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί η πώληση 4,5 εκατ. μετοχών Folli Follie Group έναντι 42,5 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος του έτους η Πειραιώς κατείχε περισσότερες από 3 εκατ. μετοχές ΟΤΕ, αριθμός που έχει μειωθεί, ελαφρώς, σήμερα λόγω της πολιτικής σταδιακών πωλήσεων που ακολουθεί και η οποία εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί.

Κάτι ανάλογο εκτιμάται ότι θα κάνει και με τις εναπομείνασες μετοχές της ΕΧΑΕ και των ΕΛΠΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v