Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 10 2014

Πειραιώς: Τι ζημιά μπορεί να «αντέξει» για δάνεια 22 δισ. ευρώ

Πειραιώς: Τι ζημιά μπορεί να «αντέξει» για δάνεια 22 δισ. ευρώ

Όπως αποκάλυψε το Euro2day η Πειραιώς μετέφερε στην εσωτερική υπερδιεύθυνση διαχείρισης προβληματικών δανείων μη εξυπηρετούμενα δάνεια αθροιστικού ύψους περίπου 22 δισ. ευρώ. Η μεταφορά των δανείων ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο μήνα και στη μονάδα Recovery Banking Unit (RBU) υπάγονται πλέον περίπου 425 χιλιάδες μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σε αυτά περιλαμβάνονται, σύμφωνα με παρουσίαση του περασμένου Μαρτίου, 15 χιλιάδες επιχειρηματικά δάνεια συνολικά 13,2 δισ. ευρώ, 390 χιλιάδες χορηγήσεις λιανικής 7,2 δισ. ευρώ και 20 χιλιάδες δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι σωρευμένες προβλέψεις για τα παραπάνω δάνεια ανέρχονται στα 9,7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 45% της ονομαστικής αξίας χαρτοφυλακίου δανείων, το οποίο έχει μεταφερθεί στην RBU.

Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο η Πειραιώς μπορεί να γράψει ζημία της τάξης του 45% επί της ονομαστικής αξίας των δανείων.

Βασικός και συνάμα φιλόδοξος στόχος της τράπεζας είναι μέσα από μια «έξυπνη» και αποτελεσματική διαχείριση να μην χρειασθεί να αναλώσει το σύνολο των προβλέψεων, ώστε να υπάρξουν κέρδη από ανάκτηση.

Πρώτο κρίσιμο crash test θα αποτελέσει το τι θα γίνει με τους μεγάλους του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών. Οι σκέψεις για μετοχοποίηση μόλις του 30% των δανείων ακούμε ότι εγκαταλείφθηκαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v