Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 4 2014

Audiovisual: Η κίνηση «καρμπόν» και η πλημμύρα των τίτλων

Audiovisual: Η κίνηση «καρμπόν» και η πλημμύρα των τίτλων
Σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου φαίνεται πως θα προχωρήσει η Audiovisual, καθώς στις 25 Ιουλίου θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την ΑΜΚ ύψους 20 εκατ. ευρώ (γύρω στα 28,5 εκατομμύρια νέες μετοχές προς 0,70 ευρώ) με παραίτηση των παλαιών μετόχων και έκδοση προνομιούχων που θα μετατραπούν υποχρεωτικά σε κοινές έως τη λήξη τους (μέσα σε πέντε χρόνια).

Τα πράγματα είναι απλά. Ο γνωστός όμιλος έχει επηρεαστεί τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό από την κρίση, με αποτέλεσμα ο βασικός μέτοχος να βάζει συνεχώς βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αυτός άλλωστε θα καλύψει τη συγκεκριμένη έκδοση, αποκτώντας προς 0,70 ευρώ τους νέους τίτλους, όταν στο ταμπλό του Χ.Α. αποτιμώνται μόλις προς 0,284 ευρώ.

Αυτό ωστόσο που θα πρέπει να τονιστεί είναι πως η φετινή κίνηση του βασικού μετόχου είναι καρμπόν της αντίστοιχης περυσινής (απόφαση Γ.Σ. της 26ης/7/2013). Και τότε παραιτήθηκαν οι παλαιοί μέτοχοι, και τότε ο βασικός μέτοχος έβαλε 20,17 εκατ. ευρώ λαμβάνοντας άλλες 28,8 εκατ. μετοχές, και αυτές προνομιούχες, που θα πρέπει υποχρεωτικά να μετατραπούν σε κοινές μέσα σε τέσσερα περίπου χρόνια από σήμερα.

Για την ιστορία αναφέρουμε πως ο βασικός μέτοχος κάλυψε επίσης σχεδόν μόνος και την ΑΜΚ του 2010, όπου η εταιρεία άντλησε 19,7 εκατ. ευρώ, διαθέτοντας τις τότε νέες μετοχές προς 0,71 ευρώ ανά μία.

Τέλος, μία ΑΜΚ είχε γίνει και το 2007 με ιδιωτική τοποθέτηση, όπου είχαν διατεθεί 1.700.000 νέες μετοχές και είχαν εισπραχθεί 6,72 εκατ. ευρώ.

Αθροιστικά δηλαδή, από το 2007 έως και το 2014 η εισηγμένη θα έχει αντλήσει νέα κεφάλαια άνω των 65 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων θα έχει καταβάλει ο βασικός μέτοχος.

Μετά από αυτά, οι πιθανότητες λένε πως ο όμιλος θα καταφέρει τελικά να αντέξει την κρίση και θα επιβιώσει.

Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα και πολλά πράγματα για τους μικρομετόχους, οι οποίοι κινδυνεύουν να δουν μέσα στην επόμενη πενταετία πάνω από 57 εκατ. προνομιούχες μετοχές να μετατρέπονται σε κοινές και να προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες 45,4 εκατ. κοινές μετοχές, στις οποίες το ποσοστό του βασικού μετόχου είναι ήδη μεγάλο.

Ελπίδα προφανώς είναι πως σε κάποια μελλοντική χρονική στιγμή οι προνομιούχες μετοχές θα μπορέσουν να πουληθούν σε θεσμικούς (ή σε τρίτους επενδυτές), προκειμένου να εξασφαλιστεί διασπορά και εμπορευσιμότητα.
Και φυσικά, η Audiovisual να γυρίσει σε κερδοφόρο αποτέλεσμα.

Οψόμεθα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v