Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 23 2007

Η Μυτιληναίος και οι ”κακές γλώσσες”

Επειδή μας αρέσει να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη δεν μπορούμε να μην το σχολιάσουμε.

Φαίνεται ότι έχει δυσαρεστήσει πολλούς τελευταία ο όμιλος Μυτιληναίου, με την άνοδο της τιμής της μετοχής του και το κυριότερο, με τις απανωτές (και ”σκακιστικά” απ’ ό,τι φαίνεται μελετημένες) κινήσεις του στον χώρο της ενέργειας.

Κάποιες ”κακές γλώσσες” έφτασαν να λένε αριστερά - δεξιά (παρασύροντας ορισμένους που το ακούνε) ότι έθεσε, λέει, ψηλά τον πήχη της τιμής ως προς το ανώτατο όριο για τις αγορές ιδίων μετοχών!

Λες και υπήρχε ποτέ περίπτωση να αγοράζουν οι επενδυτές σωρηδόν μετοχές του ομίλου επειδή έτσι απλά είδαν το όριο τιμής… ψηλά, στην ανακοίνωση για τις αγορές ιδίων. Για να μην αναφερθούμε στους ξένους θεσμικούς, που ως γνωστόν είναι και… ευκολόπιστοι.

Το πιο αστείο, όμως, είναι ότι υπάρχει και κατώτατο όριο τιμής, στα… 5 ευρώ.

Με την ίδια λογική, μήπως θα έπρεπε να τη ”σορτάρουν” τη μετοχή οι επενδυτές; Διότι όταν η μετοχή είναι πάνω από τα 30 ευρώ, γιατί να βάζει η συνέλευσή της το κάτω όριο στα 5 ευρώ;

Κι επειδή το ψάξαμε λίγο παραπάνω, είδαμε ότι τον περασμένο Ιούνιο, όταν η γενική συνέλευση της Μυτιληναίος έθετε ανώτατο όριο για αγορές ιδίων μετοχών τα… 35 ευρώ, δεν είχε ”ενοχληθεί” καμία… γλώσσα.

Τότε η τρέχουσα τιμή της μετοχής βρισκόταν κάτω από τα 20 ευρώ. Αλλά βλέπετε από τη μία οι αγορές έπεφταν, κι από την άλλη ο ανταγωνισμός δεν είχε τις ανησυχίες που έχει σήμερα.

Πού θέλουμε να καταλήξουμε;

Τώρα που η μετοχή έχει περάσει εκείνα τα 35 ευρώ, κι ενώ ”ψήνεται” το μεγάλο deal με την Endessa, έχουν αρχίσει φαίνεται οι… ”σφίξεις” στην ανταγωνιστική ομήγυρη.

Διότι μη μας πείτε ότι δεν είναι παράξενο, ακόμη και για τα ελληνικά δεδομένα, ότι βρέθηκαν άλλοι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό της ΔΕΣΜΗΕ που είπαν (ανεπίσημα βεβαίως) ότι η απόφαση της Μυτιληναίος να μην περιμένει τον διαγωνισμό και τις επιδοτήσεις του Δημοσίου, αλλά να προχωρήσει αυτόνομα στη δημιουργία ενεργειακής μονάδας, ήταν δείγμα επιχειρηματικής… ασυνέπειας!

Προφανώς θεωρούν ότι επιχειρηματικά συνεπές είναι το να κάνεις κάτι μόνο με… επιδότηση.

Για να αφήσουμε όμως τα αστεία θα κλείσουμε με ένα –σοβαρό αν το καλοσκεφτείτε -ερώτημα.

Δεν είναι περίεργο ότι αντί να πουν από μέσα τους ”ένας λιγότερος” στον διαγωνισμό και να τρίβουν τα χέρια τους, βρήκαν ότι ο Μυτιληναίος είναι ασυνεπής, λες κι έκανε τον ”λαγό” με μια προσφορά και μετά την πήρε πίσω την τελευταία στιγμή πριν από την… κατακύρωση;

Δεν είναι;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v