Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 1 2014

Η «γκρίνια» στην περιφέρεια του ΧΑ και η περίπτωση της CPI

Η «γκρίνια» στην περιφέρεια του ΧΑ και η περίπτωση της CPI

Πολύ μεγάλη κουβέντα γίνεται κατά καιρούς για μετοχές της λεγόμενης περιφέρειας για το αν και πόσο είναι υποτιμημένες ή όχι.

Ακόμη και αν κάποιοι χρηματιστηριακοί δείκτες φαίνονται ελκυστικοί, οι αντιρρήσεις για τα λεγόμενα «small caps» είναι λίγο-πολύ γνωστές: χαμηλή εμπορευσιμότητα, κίνδυνος υποτιμητικής κερδοσκοπίας στο ταμπλό, φόβος για δημόσια πρόταση από τον βασικό μέτοχο, κακές επιδόσεις στο μέτωπο της εταιρικής διακυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, είναι κοινά παραδεκτό ότι όλες οι περιπτώσεις των εταιρειών και των βασικών μετόχων δεν είναι ίδιες, ή καλύτερα κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή.

Μετά από αυτόν τον πρόλογο, αξία έχει να δούμε το παράδειγμα της εταιρείας CPI (προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας), η οποία δημοσίευσε προχθές τα ετήσια οικονομικά της αποτελέσματα για τη χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου 2014.

Ενώ λοιπόν η CPI αποτιμάται στο ταμπλό του Χ.Α. προς 1,6 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαιά της (30/6/2014) ανέρχονται σε 3,09 εκατ. ευρώ (P/BV 0,52) και η εταιρεία σημείωσε πωλήσεις 14,28 εκατ. (P/S 0,11), EBITDA λίγο πάνω από 1 εκατ. ευρώ (P/EBITDA 1,5), θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές 441 χιλ. (P/CF 3,62) και καθαρά κέρδη 111 χιλ. ευρώ (P/E 14,4).

Και όλα αυτά σε μια περίοδο γενικότερης οικονομικής ύφεσης.

Σε ό,τι αφορά δε τις προοπτικές της τρέχουσας χρήσης (λήγει στις 30/6/2015), η διοίκηση της εισηγμένης επισημαίνει:

«Αν και υπό τις σημερινές συνθήκες της ελληνικής οικονομίας δεν μπορούν να γίνουν αξιόπιστες και αντικειμενικές προβλέψεις, η εταιρεία στηριζόμενη στα μέχρι τώρα οικονομικά στοιχεία της επόμενης χρήσης εκτιμά ότι το αποτέλεσμα θα είναι αρκετά βελτιωμένο σε σχέση µε την προηγούμενη χρήση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v