Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 8 2014

Τα πετροδολάρια και οι έρευνες στον Πατραϊκό

Τα πετροδολάρια και οι έρευνες στον Πατραϊκό

Με Άραβα συνεταίρο, και μάλιστα πολύ πλούσιο, θα προχωρήσουν τα ΕΛΠΕ τις έρευνες στον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο.

Όπως μεταδίδουν διεθνή εξειδικευμένα μέσα, η ιρλανδική Petroceltic, που είναι το τρίτο μέλος της κοινοπραξίας (το δεύτερο είναι η ιταλική Edison), βρίσκεται πολύ κοντά στην εξαγορά της από την Dragon Oil, αντί 800 εκατομμυρίων δολαρίων τοις μετρητοίς.

Ήδη ολοκληρώθηκε ο λεπτομερής νομικός και οικονομικός έλεγχος της Petroceltic, που κατέληξε σε προσφορά ανά μετοχή στις 230 πένες, δηλαδή με premium 35%. Όσο για την ταυτότητα της Dragon Oil, βασικό μέτοχο έχει την ENOC, δηλαδή την κρατική ενεργειακή εταιρεία του Ντουμπάι. Διαθέτει παραχωρήσεις σε Τυνησία και Τουρκμενιστάν, ενώ πριν από έναν χρόνο ξεκίνησε το πρόγραμμα ανάπτυξης της παραγωγής σε κοίτασμα φυσικού αερίου στην κεντρασιατική χώρα.

Σημειωτέον ότι η Petroceltic ελέγχει ως μέλος ή επικεφαλής κοινοπραξιών παραχωρήσεις στην Αίγυπτο με παραγωγή 20.000 βαρελιών την ημέρα, στο Κουρδιστάν (όπου όμως διέκοψε τις εργασίες της λόγω των μαχών), στην Ιταλία και στη Βουλγαρία με ετήσια παραγωγή περίπου 350 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, ενώ στην Αλγερία βρίσκεται στην ολοκλήρωση των εργασιών για παραγωγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v