Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 5 2014

Ο αγωγός αερίου East Med και η... τρόικα της Μεσογείου

Ο αγωγός αερίου East Med και η... τρόικα της Μεσογείου
Με κοινές θέσεις για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East Med που σχεδιάζεται για τη μεταφορά της παραγωγής από τις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ στην Ευρώπη, θα υποστηρίξουν το Mega Project στον Επίτροπο Maroš Šefčovič οι αρμόδιοι υπουργοί Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Το ραντεβού έχει ήδη κλειστεί για την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του συμβουλίου υπουργών Ενέργειας στο οποίο την Ελλάδα και την Κύπρο θα εκπροσωπήσουν οι υπουργοί Γιάννης Μανιάτης και Γιώργος Λακκοτρύπης.

Το ενδιαφέρον είναι όπως μαθαίνουμε, ότι στην περίπτωση που δεν μπορέσει τελικά να παραστεί ο Ισραηλινός υπουργός, συμφωνήθηκε να τον εκπροσωπήσει ο Κύπριος ομόλογός του. Μία επιπλέον ένδειξη ότι στο συγκεκριμένο θέμα οι τρεις χώρες λειτουργούν πλέον ως μία, θεωρώντας ότι τα συμφέροντά τους είναι κοινά.

Σύμφωνα δε με κάποιες αναλύσεις, το Ισραήλ έχει αποφασίσει στρατηγικά να λειτουργήσει περισσότερο «ευρωπαϊκά» στο συγκεκριμένο θέμα, προτείνοντας επιπλέον χρηματοδοτικά και επενδυτικά σχήματα για την υλοποίηση του έργου, αφήνοντας έτσι περιθώρια για εμπλοκή κοινοτικών εταιρειών.

Καταληκτικά, αυτό που έχει να παρατηρήσει ο Χαμαιλέων είναι ότι, είναι αξιέπαινη μεν η προσπάθεια του Γιάννη Μανιάτη και του Γιώργου Λακκοτρύπη να εντάξουν την Ελλάδα στο μεγάλο παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου. Αν έδειχναν τον ίδιο ζήλο και για τη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς στην Ελλάδα και την Κύπρο, για τον περιορισμό των μονοπωλίων και τη μείωση της φορολόγησης, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για όλους...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v