Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 13 2015

Κυπριακές τράπεζες: Οι μεγάλοι οφειλέτες έχουν και μεγάλους φίλους...

Κυπριακές τράπεζες: Οι μεγάλοι οφειλέτες έχουν και μεγάλους φίλους...

Στο θέμα του νόμου περί «εκποιήσεων» στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των κυπριακών τραπεζών, το Euro2day.gr έχει αναφερθεί αρκετές φορές με πιο πρόσφατη το δημοσίευμα της 9ης Φεβρουαρίου.

Με άλλα λόγια, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αρνούνται να «περάσουν» τον νόμο, με αποτέλεσμα η τρόικα να μπλοκάρει την αξιολόγηση και τη δόση και οι τράπεζες να μην μπορούν να προχωρήσουν ενεργά τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεών τους.

Στο θέμα αυτό την προσωπική του τοποθέτηση εξέθεσε με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο και ο κ. Μιχάλης Περσιάνης, διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της Τράπεζας Κύπρου. Και μεταξύ άλλων, το στέλεχος της Τράπεζας επισημαίνει:
Πρώτον, ότι η αναστολή του νόμου από τη Βουλή προστατεύει ουσιαστικά τους μεγάλους οφειλέτες των τραπεζών και όχι τους μικρούς («Αυτοί που η Βουλή αποφάσισε να προστατέψει είναι καλά γνωστοί στις λίστες των "30 μεγάλων", των "25 μεγάλων", των "developers", ή όπως αλλιώς μπορεί να ονομαστεί η λίστα» αναφέρει).

Και δεύτερον, ότι τα στοιχεία σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογούν τις «αστείες αναφορές» σε «μαζικές εκποιήσεις», συμπληρώνοντας πως κάτι τέτοιο δεν συμφέρει τις τράπεζες και πως ήδη στην Τράπεζα Κύπρου έχει π.χ. αναδιαρθρωθεί το 51% των στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχονται από ανέργους.

«Οι αριθμοί δείχνουν πως δεν υπάρχει πρόθεση για εκποιήσεις στους μικρούς. Αντίθετα, εκείνοι που δεν αναδιαρθρώθηκαν είναι οι μεγάλοι. Ίσως οι μεγάλοι να έχουν και μεγάλους φίλους...».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v