Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 10 2015

Η ευλογία Ρέγκλινγκ & ο νόμος που χωρίζει το κράτος από 555 εκατ.

Η ευλογία Ρέγκλινγκ & ο νόμος που χωρίζει το κράτος από 555 εκατ.

Για να αποδώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 555,6 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, θα πρέπει να προηγηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Αυτό διευκρινίζουν αρμόδιοι νομικοί παράγοντες σημειώνοντας ότι με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς το ΤΧΣ δεν μπορεί να διαθέσει κεφάλαια για άλλον λόγο πέραν της ανακεφαλαιοποίησης ή εξυγίανσης τραπεζών.

Το ευχάριστο για την κυβέρνηση είναι οι χθεσινές δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του EFSF, ο οποίος σημείωσε ότι το Ταμείο δεν έχει καμία διεκδίκηση επί του συγκεκριμένου ποσού. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση έχει το πράσινο φως από τους θεσμούς για να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία να δεσμεύει τα 555,6 εκατ. ευρώ από το ΤΧΣ.

Τα 555,6 εκατ. ευρώ βρίσκονται αυτήν τη στιγμή κατατεθειμένα σε λογαριασμό του ΤΧΣ στην Τράπεζα της Ελλάδος και ως εκ τούτου η απόδοσή τους στο Δημόσιο θα μειώσει μεν τη ρευστότητα του Ταμείου κατά περίπου 60%, όχι όμως τη ρευστότητα των εμπορικών τραπεζών.

ΥΓ.: Τα 555 εκατ. ευρώ ήταν η προμήθεια που επιχείρησε να πάρει το Δημόσιο από τις τράπεζες για τις προνομιούχες μετοχές το 2013 (η προμήθεια αφορούσε τη χρήση του 2012) αλλά επενέβη η τρόικα μπλοκάροντας την υπόθεση.

Τα κεφάλαια επειδή είχαν αποδοθεί από τις τράπεζες στο Δημόσιο μεταφέρθηκαν μετά το μπλόκο της τρόικας στο ΤΧΣ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v