Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 24 2015

Tips από τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας

Tips από τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας

ELA: Στα μέσα Μαρτίου η συνολική έκθεση της ΕΤΕ από το ευρωσύστημα ανερχόταν σε 23 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 13,3 δισ. ευρώ αντλήθηκε από τον ELA.

Εξαιρουμένων των τίτλων του EFSF η εξάρτηση από το ευρωσύστημα αντιστοιχεί στο 13% του ενεργητικού της (η χαμηλότερη μεταξύ των συστημικών τραπεζών).

Η Εθνική διατηρεί απόθεμα αποδεκτών εγγυήσεων από τον ELA ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ.

 

ΝΕΕΣ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ: Στο 1,4 δισ. ευρώ ανήλθαν τα νέα δάνεια που χορήγησε το 2014 η Εθνική Τράπεζα.

Η επίδοση απέχει 50% του φιλόδοξου, έτσι και αλλιώς, στόχου για νέα δάνεια προς επιχειρήσεις, ύψους 3 δισ. ευρώ, εντός του 2014, λόγω κυρίως του φρένου που έβαλε η πολιτική αβεβαιότητα στο δ' τρίμηνο.

Πάντως ακόμη και έτσι η Εθνική αύξησε το χαρτοφυλάκιο εταιρικών δανείων κατά 6,4% σε ετήσια βάση.

 

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΣΤΑ ΡΥΘΜΙΣΜΕΝΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ: Τα ρυθμισμένα δάνεια στην Ελλάδα ανήλθαν σε 6,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις το 53% εξυπηρετείται.

Ενδιαφέρον έχει ότι το 50% των ρυθμισμένων δανείων είναι στεγαστικά, τα οποία εμφάνισαν στο δ' τρίμηνο του 2014 επιδείνωση πληρωμών. Ειδικότερα η τράπεζα εισέπραξε από την εξυπηρέτησή τους μόλις 236 εκατ., ενώ στο γ' τρίμηνο το αντίστοιχο ποσό είχε διαμορφωθεί στα 319 εκατ. και στο β' τρίμηνο στα 513 εκατ. ευρώ.

 

NPEs: Tα δάνεια που έχουν ρυθμισθεί προσμετρούνται στη μη εξυπηρετούμενη έκθεση (NPEs) ακόμη και αν υπάρχει καθυστέρηση στην εξυπηρέτησή τους κατά μία ημέρα.

Στην Ελλάδα τα NPEs ανήλθαν στο 43% και ο δείκτης κάλυψης από προβλέψεις διαμορφώνεται στο 45%. Οι μεγαλύτερες προβλέψεις είναι στα καταναλωτικά (76%) και οι χαμηλότερες στα στεγαστικά (18%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v