Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 24 2015

Η Πειραιώς, η Trastor και η επόμενη μέρα

Η Πειραιώς, η Trastor και η επόμενη μέρα

Πουλήθηκε χθες στην Τράπεζα Πειραιώς το 37,08% των μετοχών της Trastor (προς 1,40 ευρώ ανά τεμάχιο) που κατείχε η Pasal Development, με αποτέλεσμα η τράπεζα να ελέγχει πλέον κάτι παραπάνω από το 70% της γνωστής ΑΕΕΑΠ.

Το ποσοστό αυτό θα ανεβεί πιθανότατα περαιτέρω, καθώς όπως φαίνεται θα επακολουθήσει δημόσια πρόταση που θα απευθύνεται στους μετόχους μειοψηφίας (στο 1,40 ευρώ).

Από την πλευρά της, η Pasal Development μέσα από αυτή την πώληση μειώνει κατά πολύ τις δανειακές της υποχρεώσεις και θα ανασυντάξει τις δυνάμεις σε ό,τι αφορά τη γενικότερη δραστηριότητά της στο χώρο των ακινήτων.

Τα ερωτήματα ωστόσο που τίθενται είναι για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα της Trastor.

Το πρώτο στοιχείο που θα πρέπει να τονιστεί είναι πως η Τράπεζα Πειραιώς σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμεί να βγάλει την εταιρεία από το Χ.Α. γιατί τότε θα χάνονταν όλα τα φορολογικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Trastor ως ΑΕΕΑΠ.

To δεύτερο δεδομένο είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποχρεωθεί να αποχωρήσουν σε βάθος χρόνου από μη χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες, οπότε αργότερα ή γρηγορότερα η Πειραιώς θα θελήσει να μειώσει το ποσοστό της στην Trastor σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει με τρεις τρόπους:

Πρώτον μέσα από την πώληση ποσοστού μετοχών.

Δεύτερον μέσα από την προσέλκυση ενός ή περισσότερων funds που θα έβαζαν το χέρι στην τσέπη και θα κάλυπταν ενδεχόμενη αύξηση κεφαλαίου της Trastor.

Και τρίτον, μέσα από ένα συνδυασμό των δύο προηγούμενων.

Κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει σενάρια που θέλουν κάποια ξένα funds να έχουν προσεγγίσει την τράπεζα και να είναι διατεθειμένα να τοποθετηθούν στην Trastor, ωστόσο όλα τα προηγούμενα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και στην πράξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v