Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 21 2015

Το «σνομπάρισμα» Λαφαζάνη στη ΓΣ του ΣΕΒ

Το «σνομπάρισμα» Λαφαζάνη στη ΓΣ του ΣΕΒ
Από όσα θυμάται ο ΧΑΜ, στις γενικές συνελεύσεις του ΣΕΒ δεν παρευρίσκονταν τα τελευταία χρόνια, αν και καλούνταν, η Αλέκα Παπαρήγα ως γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, και ο επικεφαλής του ΣΥΝ, όταν τη θέση αυτή κατείχε ο Αλέκος Αλαβάνος και όταν τα ποσοστά του συγκεκριμένου κόμματος ήταν στο 3%.

Σήμερα το κόμμα αυτό, έστω και με τη μορφή του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κυβέρνηση.

Και ο επικεφαλής του, είτε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε ως πρωθυπουργός της χώρας, συμμετέχει στις γενικές συνελεύσεις του ΣΕΒ ως τιμώμενος ομιλητής. Ποτέ όμως δεν παρατηρήθηκε το φαινόμενο της φετινής γενικής συνέλευσης.

Να τη σνομπάρει δηλαδή ο πρώτος τη τάξει υπουργός αρμόδιος για την πραγματική οικονομία, που τυχαίνει να είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ακόμη και σε περιόδους μεγάλης έντασης στις σχέσεις ΣΕΒ και κυβέρνησης, τις δεκαετίες '70 και '80, δεν παρατηρήθηκε αντίστοιχο φαινόμενο.

Τα ιδεολογικά νάματα του υπερυπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι γνωστά. Μπορεί και να αισθάνεται συνεχιστής του πρώτου υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της ΕΣΣΔ, όταν το αντίστοιχο υπουργείο συνέστησε ο Λένιν. Ωστόσο το τι αισθάνεται ο υπουργός με το τι ισχύει στην πραγματικότητα τα χωρίζει χάος.

Ο κ. Λαφαζάνης είναι μέλος κυβέρνησης που συμμετέχει στην Ε.Ε., που πασχίζει, με τον τρόπο της, είναι αλήθεια, να παραμείνει στον σκληρό της πυρήνα, ενώ οι ψηφοφόροι την εξέλεξαν με εντολή όχι να εγκαθιδρύσει τα σοβιέτ, αλλά να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να τα βρει με τους εταίρους της.

Τα γράφουμε αυτά επειδή αφενός σχολιάστηκε ευρέως το σνομπάρισμα του υπουργού, κι αφετέρου διότι οι περισσότεροι το εξηγούσαν εστιάζοντας στο γεγονός ότι ο κ. Λαφαζάνης απλώς επιβεβαίωσε την απέχθειά του για ό,τι έχει σχέση με το επιχειρείν, το κέρδος και την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Η άποψή του ΧΑΜ είναι ότι μπορεί να ισχύει σε μεγάλο βαθμό η παραπάνω εξήγηση.

Ωστόσο θεωρεί ότι το σνομπάρισμα του υπουργού δεν κατευθυνόταν πρωτίστως στον ΣΕΒ, όσο στον ίδιο τον πρωθυπουργό και σε όσα μέλη της κυβέρνησης παραβρέθηκαν στις εργασίες της γενικής συνέλευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v