Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 24 2007

Ομοβροντία σεναρίων για deals στα telecoms

Η ομοβροντία σεναρίων που κυκλοφόρησε το σαββατοκύριακο για την αγορά τηλεπικοινωνιών ”έδεσε” τη Δευτέρα με την ανακοίνωση της δεσμευτικής προσφοράς που υπέβαλε η Intracom Holdings για την απόκτηση της Teledome.

Η τελευταία είχε προγραμματίσει αυτές τις ημέρες γενική συνέλευση για επανέγκριση του σχεδίου αυτόνομης εισαγωγής στο Χ.Α., αλλά εδώ και καιρό είχε αντιληφθεί ότι οι τράπεζες δύσκολα θα πρόσφεραν αποτίμηση αντίστοιχη με αυτή των εισηγμένων τηλεπικοινωνιακών εταιριών, όπως η Forthnet…

Και γενικώς για λόγους που η στήλη επί της ουσίας αγνοεί (ασχέτως αν έχει ακούσει κάποια πράγματα) η συγκεκριμένη εταιρία δεν συνάντησε ”θερμές αγκάλες” στην οδό Σοφοκλέους.

Πάντως τις τελευταίες ημέρες σχεδόν οι πάντες αγοράζουν και σχεδόν όλοι πωλούνται...

Στους υποψήφιους αγοραστές συγκαταλέγονται, πέραν της Intracom που μόλις ”έδεσε τον γάιδαρό της” ολίγον περισσότερο, οι Σαουίρις, MIG, κ.λπ., ενώ στους υποψήφιους προς πώληση εμφανίζονται εταιρίες όπως η NetOne, η Vivodi, ακόμα και η Forthnet.

Στην Intracom ήταν αναγκασμένοι να προχωρήσουν σε νέα εξαγορά, καθώς το περιορισμένο δίκτυο της Hellas On Line (HOL) καθυστερούσε τα σχέδια της Vodafone για διείσδυση στη σταθερή τηλεφωνία και στις ευρυζωνικές συνδέσεις.

Η Teledome, πέραν του ισχυρού πελατολογίου, είναι σήμερα στην πρώτη τριάδα με βάση τους πελάτες που συνδέει με LLU (αδεσμοποίητο τοπικό βρόχο).

Ο κ. Ν. Σαουίρις αναζητά, επίσης, ένα ”όχημα” για την επέκταση της Wind Hellas στη σταθερή τηλεφωνία, μια και στην Tellas ”τρώει πόρτα”.

Χρειάζεται, όμως, ισχυρό συνεταίρο και όχι περιφερειακό ”παίκτη” για ταχύτατη ανάπτυξη των υπηρεσιών. Συνεπώς οι υποψήφιοι περιορίζονται...

Όσο για τους υποψηφίους προς πώληση, εμφανίζονται να διαθέτουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα που τους επιτρέπει να περιμένουν μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο τίμημα.

Η αγορά ευρυζωνικών υπηρεσιών κινείται με εντυπωσιακούς ρυθμούς (αύξηση 70% στο εξάμηνο 2007), τα περιθώρια κέρδους ενισχύονται και ορισμένοι (όπως η Forthnet) έχουν σημαντική ρευστότητα.

Γι’ αυτόν τον λόγο μπορούν να περιμένουν ένα – δύο χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, η καλή πορεία της NetOne επιτρέπει στα επενδυτικά funds που συμμετέχουν στην εταιρία (BNP Paribas, Sciens) να αποχωρήσουν με σημαντικά κέρδη, αν υπάρξει ενδιαφερόμενος.

Με δεδομένο, πάντως, ότι τώρα ανοίγει η αγορά, δεν πρέπει να αποκλείονται κάποιες έντονα... επιθετικές κινήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v