Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 27 2007

Πετρόπουλος: Η ”πίσω πλευρά” μιας συμφωνίας…

Ανακοινώθηκε και επισήμως από την εισηγμένη εταιρία Πετρόπουλος η σύμβαση της αποκλειστικής εισαγωγής των κινεζικών αυτοκινήτων Brilliance.

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα άγνωστο brand name στην ελληνική αγορά, σε μια αγορά όπου γενικότερα τα κινεζικά προϊόντα δεν χαίρουν και ιδιαίτερης εκτιμήσεως. Έτσι, λοιπόν, ουδείς προσδοκά μεγάλου ύψους πωλήσεις στο άμεσο μέλλον.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη κίνηση της εταιρίας θα πρέπει να αξιολογηθεί με βάση τη γενικότερη στρατηγική της, σύμφωνα με την οποία δημιουργεί από τώρα τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να κερδίζει έπειτα από πέντε ή ακόμη και δέκα χρόνια!

Από τη στιγμή λοιπόν που η εισηγμένη επέλεξε να εισέλθει δυναμικότερα στον χώρο των αυτοκινήτων, είχε ουσιαστικά δύο εναλλακτικές δυνατότητες:

Πρώτον, να επιλέξει ένα καθιερωμένο σήμα, το οποίο θα έπρεπε να το πληρώσει πολύ ακριβά, ακόμη και στην περίπτωση που κατάφερνε να το κατακτήσει, γιατί όλα τα γνωστά σήματα είναι ήδη ”κλεισμένα”.

Και δεύτερον, να επιλέξει ένα άγνωστο σήμα και σε βάθος να το ”χτίσει” αποκομίζοντας μελλοντικά υψηλές υπεραξίες.

Επιπλέον, υπεραξίες για την Πετρόπουλος θα προέλθουν και εξαιτίας ενός ακόμη παράγοντα:

Μπορεί μέχρι σήμερα οι Κινέζοι να βρίσκονται πολύ πίσω σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους και τους Ιάπωνες σε θέματα αυτοκινήτου, ωστόσο όλα δείχνουν ότι αυτή η διαφορά θα συρρικνώνεται συνεχώς και γρήγορα.

Υ.Γ.: Η παραγωγή των Brilliance γίνεται από τον όμιλο που είναι ο βασικότερος μέτοχος στην BMW Κίνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v