Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοινές κλαδικές bad banks στήνουν οι τράπεζες

Ανά κλάδο και από κοινού θα αντιμετωπίσουν τα προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια οι τράπεζες, αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση. Πώς θα γίνει η κατηγοριοποίηση. Ποιες θα είναι οι επιλογές. Τι θα γίνει με τις εταιρείες-ζόμπι.

Κοινές κλαδικές bad banks στήνουν οι τράπεζες

Στη σύσταση κοινών κλαδικών bad banks εξετάζουν να προχωρήσουν αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με σκοπό την από κοινού ενεργή διαχείριση των κόκκινων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι το σχέδιο των κλαδικών bad banks, στις οποίες οι τέσσερις τράπεζες θα είναι μέτοχοι, έχει ήδη συζητηθεί μεταξύ των διοικήσεων και προκρίνεται ενόψει του ξεκαθαρίσματος των δανειακών επιχειρηματικών χαρτοφυλακίων. Γνώση του σχεδίου φέρεται ότι έχει και η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με τις ίδιες, στη στήριξη του εγχειρήματος αναμένεται να συμβάλει η μελέτη κατηγοριοποίησης των κόκκινων δανείων που ετοιμάζει η BlackRock σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η μετοχική σύνθεση των κλαδικών bad banks εκτιμάται ότι θα διαφέρει σε ποσοστό ανά τράπεζα, ανάλογα το ύψος των δανείων που έχει χορηγήσει η καθεμία. Η λειτουργία του σχήματος διευκολύνεται από το γεγονός ότι στις εν λόγω bad banks θα μεταφερθούν δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, τα οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι κοινοπρακτικά, δηλαδή έχουν χορηγηθεί και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Οι κλάδοι

Ο πλέον ελκυστικός για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας κλάδος αλλά και ως προς τη μελλοντική απόδοση είναι ο τουρισμός, εν προκειμένω οι τουριστικές-ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μια από τις πρώτες κοινές bad banks θα αφορά στην ενεργή διαχείριση των κόκκινων δανείων υπερχρεωμένων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Πρόκειται, όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές στο Euro2day.gr, για 10 μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, με υπέρογκα για τα μεγέθη τους δάνεια, τα οποία βρίσκονται στο κόκκινο και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

"Τα δέκα δάνεια των μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αναμένεται να αποτελέσουν το περιουσιακό στοιχείο της κλαδικής bad bank. Ήρθε η ώρα οι διοικήσεις των τραπεζών να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να αντιμετωπίσουν από κοινού το πρόβλημα. Νομίζω ότι τώρα έχουν τεθεί οι βάσεις", τονίζει στο Euro2day.gr πηγή που εμπλέκεται στην αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων.

Στο μικροσκόπιο, πλην των ξενοδοχειακών εταιρειών, υπάρχουν μεγάλα δάνεια και άλλων κλάδων από τις κατασκευές, το λιανεμπόριο, τη βιομηχανία, τις ιατρικές υπηρεσίες κ.ά.

Η λειτουργία

Με βάση τους σχεδιασμούς, από τη στιγμή που θα μεταφέρονται τα δάνεια στην κοινή κλαδική bad bank, θα ξεκινά η ενεργή διαχείρισή τους, η οποία σύμφωνα με τραπεζικές πηγές θα εξελίσσεται σε διάφορα στάδια. Αρχικά, θα κληθεί ο επιχειρηματίας με σκοπό να συμβάλει στη διάσωση της επιχείρησής του. Μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων που θα του προτείνουν οι τράπεζες αναμένεται να είναι και η δυνατότητα να πουλήσει μέρος των περιουσιακών του στοιχείων, π.χ. κάποια από τα ξενοδοχεία του ομίλου, αν επιθυμεί να διατηρήσει το management της εταιρείας του. Και στο σημείο αυτό εκτιμάται πως θα αναλάβουν δράση τα ξένα distress funds, τα οποία θα μπορούσαν να αγοράσουν το προς πώληση μέρος της επιχείρησης ή το σύνολο αυτής στην περίπτωση που ο επιχειρηματίας δεν ανταποκριθεί και η εταιρεία περάσει εξ ολοκλήρου στον έλεγχο των τραπεζών.

Τα ζόμπι θα... πεθάνουν

Τι θα γίνει όμως με τις εταιρείες-ζόμπι, τα δάνεια των οποίων δεν αποπληρώνονται εδώ και αρκετά χρόνια; "Αυτά θα πεθάνουν", δηλώνει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμος αξιωματούχος και προσθέτει: "Πρέπει να γίνει σωστό ξεκαθάρισμα και οι εταιρείες-ζόμπι θα οδεύσουν προς τη διάλυση. Κι αυτό προκειμένου αφενός να καθαρίσουν οι ισολογισμοί των τραπεζών, αφετέρου να απελευθερωθούν πόροι για τις βιώσιμες επιχειρήσεις".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v