Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 25 2016

Τα 200 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο των ΕΛΠΕ που... αγνοούνται

Τα 200 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο των ΕΛΠΕ που... αγνοούνται
Την τελευταία δεκαετία οι έρευνες που πραγματοποίησαν τα Ελληνικά Πετρέλαια εκτός Ελλάδος οδήγησαν στην ανακάλυψη περισσότερων από 200 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

«Θαύμα-θαύμα» θα μπορούσε να ανακράξει κανείς στο άκουσμα της (χαρμόσυνης) είδησης, αφού εκφέρεται από τα χείλη του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου, Γρηγόρη Στεργιούδη.

Μετά όμως από τη βαρυσήμαντη ανακοίνωση που έγινε σε ομιλία προς τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, προκύπτει αυτομάτως η ερώτηση. Και πού βρίσκονται τώρα τα 200 εκατομμύρια βαρέλια; Δηλαδή ένας ολόκληρος Πρίνος μαζί με Βόρειο Πρίνο, κοίτασμα «Ε» κ.λπ.;

Η απάντηση είναι ότι τα 200 εκατομμύρια βαρέλια βρίσκονται εκεί που ανακαλύφθηκαν με κόστος 220 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος λέει. Στο υπέδαφος της Αλβανίας και της Λιβύης.

Στη Λιβύη, την ανακάλυψη φυσικού αερίου, η τότε διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ., στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αποφάσισε -πολύ σωστά όπως αποδείχθηκε- να την πουλήσει, με κέρδος περίπου 90 εκατομμύρια δολάρια.

Όσο για την Αλβανία, το πετρέλαιο που βρέθηκε, στάθηκε αδύνατο να αντληθεί έως την επιφάνεια, λόγω των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών του. Έτσι, στην πραγματικότητα είναι σαν να μη βρέθηκε, ενώ το μόνο όφελος για τα ΕΛ.ΠΕ., και την Αλβανία βέβαια, είναι ότι γνωρίζουν με αρκετές λεπτομέρειες τα χαρακτηριστικά του μη εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος πετρελαίου που ανακάλυψε εκτός ελληνικών συνόρων η ελληνική εταιρεία.

Συμπέρασμα; Ανακαλύπτω υδρογονάνθρακες, δεν σημαίνει πάντα ότι κερδίζω κιόλας.

Τέλος, για να δώσουμε και μια είδηση σχετικά με τον κλάδο της έρευνας υδρογονανθράκων των ΕΛ.ΠΕ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις να αποσχισθεί και να αποτελέσει ξεχωριστό νομικό πρόσωπο, θυγατρική του ομίλου. Νομίζουμε ότι είναι μια σωστή κίνηση οργανωτικά και επιχειρηματικά, αφού θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στην άσκηση της δραστηριότητας αυτής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v