Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 13 2007

Η Cosmote, o OTE και το ”short covering”

Μόλις 35,5 εκατομμύρια μετοχές Cosmote χρειάζεται ο ΟΤΕ για να ”κλειδώσει” την επιτυχία της δημόσιας πρότασης. Ήδη από χθες ο Οργανισμός απέκτησε 31.535.238 μετοχές της Cosmote.

Για να ξεπεράσει το 90% του μετοχικού κεφαλαίου της Cosmote, και επομένως να έχει το δικαίωμα του ”squeeze out”, απαιτείται να αποκτήσει επιπλέον 32,5 εκατομμύρια μετοχές της θυγατρικής του, τον επόμενο έναν - ενάμιση μήνα.

Καταρχήν δεν δείχνει δύσκολο μια και ο χρόνος είναι πολύς.

Αυτό όμως που έχει σημασία είναι τι θα πράξουν μέτοχοι της Cosmote με μεγάλες θέσεις, όπως τα Αμοιβαία της Fidelity που φέρονται να κατέχουν αθροιστικά πάνω από το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της.

Χθες η Fidelity δεν ήταν μεταξύ των πωλητών. Από την άλλη, όμως, δεν υπάρχει και κάποια ένδειξη ότι δεν είναι ικανοποιημένη από το τίμημα των 26,25 ευρώ σε μετρητά.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι αναλυτές που τοποθετούν τη δίκαιη τιμή της Cosmote στα 28 ευρώ. Αν την άποψή τους ενστερνιστούν στην πράξη και μέτοχοι μειοψηφίας της εταιρίας, θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Αν και δεν το βλέπουμε πολύ πιθανό.

Γιατί είχαμε όμως χθες και εκτίναξη της τιμής του ΟΤΕ, ενώ αρκετοί στην αγορά περίμεναν διόρθωση της τάξης του 2% με 3%;

Ο λόγος είναι απλός.

Το προηγούμενο διάστημα αρκετοί ξένοι είχαν προχωρήσει σε στρατηγική αντιστάθμισης στο δίδυμο ΟΤΕ - Cosmote ποντάροντας στο ότι ο ΟΤΕ θα προχωρούσε σε πρόταση συγχώνευσης με σχέση ανταλλαγής 1 μετοχή ΟΤΕ για κάθε 1 μετοχή Cosmote.

Με βάση την παραπάνω προσδοκία δημιούργησαν μεγάλες θέσεις long σε Cosmote και... short σε ΟΤΕ.

Χθες, λοιπόν, έκλειναν άρον άρον θέσεις short με αγορές μετοχών ΟΤΕ (το αποκαλούμενο αγγλιστί... short covering).

Τις αγορές τους όμως τις κατέστησαν... αλμυρότερες όσοι πουλώντας Cosmote (για funds μιλάμε βεβαίως) αγόραζαν με τη σειρά τους ΟΤΕ γιατί δεν μπορούσαν να βρεθούν χωρίς συμμετοχή σε δεικτοβαρή telecoms, λόγω της επενδυτικής τους στρατηγικής.

Λογικό είναι, ως εκ τούτου, με την τιμή της μετοχής του ΟΤΕ να εκτινάσσεται στα γρήγορα πάνω από τα 26 ευρώ, να μην έχει κλείσει ακόμη και μεγάλο μέρος των short θέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v