Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 12 2007

Σοφοκλέους: Δολαριακές αποδόσεις που... ζαλίζουν

Κοιτάγαμε προ ημερών τις αποδόσεις από την αρχή του έτους για τους εγχώριους δείκτες, οι οποίες και ήταν εντυπωσιακές, αφού ο Γ.Δ. είχε ”πιάσει” +21%, ενώ ο FTSE/ASE–20 έπιανε 19%, ο 40άρης +27% και ο 80άρης +26%.

Τις τελευταίες μέρες έπεσε λίγο... ψαλίδισμα, όχι όμως αρκετό για να αλλάξει το στοιχείο του εντυπωσιασμού που αναφέραμε.

Φανταστείτε λοιπόν τη... ”ζάλη” για κάποιον ξένο επενδυτή που το νόμισμα υπολογισμού των αποδόσεών του δεν είναι το ευρώ αλλά το... δολάριο!

Η μετάφραση των ελληνικών αποδόσεων σε δολάρια απλώς ”τρομάζει”.

Για παράδειγμα, ο δείκτης-βαρόμετρο των ξένων επενδυτών για τη χώρα μας, ο MSCI Greece, αποδίδει σχεδόν 30% από την αρχή του έτους σε δολάρια (έναντι σχεδόν 18% σε ευρώ), ενώ ο ”μικρός” δείκτης MSCI Greece Small Cap σε δολάρια κινείται με περίπου... 35%.

Και για να αντιληφθούμε το μέγεθος της ανόδου (αν σε κάποιον δεν έχει γίνει ακόμα πλήρως αντιληπτό), ο MSCI Greece Small Cap σε δολάρια κατατάσσεται στη 2η θέση παγκοσμίως μεταξύ 35 δεικτών (πρώτος είναι ο Small cap του Καναδά), ενώ ο ”μεγάλος” σε δολάρια βρισκόταν προ ημερών στην 7η θέση μεταξύ 35 δεικτών MSCI.

Το θέμα βέβαια είναι αν θα πέσει κι άλλο ”ψαλίδισμα” το επόμενο διάστημα, τόσο σε όρους δολαρίου όσο και σε... ευρώ!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v