Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 1 2016

Δικαστική περιπέτεια για την ΑΣΤΑΚ στη Βουλγαρία

Δικαστική περιπέτεια για την ΑΣΤΑΚ στη Βουλγαρία

Στην εγγραφή πρόβλεψης ύψους 8 εκατ. ευρώ οφείλεται το ζημιογόνο αποτέλεσμα της Alpha Αστικά Ακίνητα κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, με αποτέλεσμα τα καθαρά αποτελέσματα να διαμορφωθούν σε -6,24 εκατ. ευρώ έναντι +3,12 εκατ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Η πρόβλεψη αυτή αφορά στη δικαστική «περιπέτεια» της θυγατρικής της Chardash Trading στη Σόφια και ειδικότερα στο γεγονός ότι αμφισβητείται από τη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών ακίνητο της εισηγμένης, στο οποίο φέρεται να έχει επενδύσει γύρω στα 22 εκατ. ευρώ.

Αρχικά, η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών διεκδίκησε την ιδιοκτησία του οικοπέδου όπου βρίσκεται το ακίνητο, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της διαδικασίας αποκατάστασης ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων των παλαιών ιδιοκτητών.

Αφού έχασε πρωτόδικα την υπόθεση, στην έφεση που ακολούθησε, το Εφετείο δικαίωσε τη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών αναγνωρίζοντας την κυριότητα επί του επίδικου ακινήτου, ωστόσο θεώρησε τη θυγατρική της Alpha Αστικά Ακίνητα ως «καλόπιστο επενδυτή» και υποχρέωσε τη Βουλγαρική Ακαδηµία Επιστηµών να καταβάλει προς αυτήν τις δαπάνες κατασκευής του ακινήτου, ύψους 43.615.553 BGM (περίπου 22 εκατ. ευρώ) και αποφάσισε ότι η Chardash Trading δικαιούται να διατηρήσει τη χρήση του οικοπέδου και του ακινήτου έως την καταβολή του ανωτέρω ποσού από τη Βουλγαρική Ακαδηµία Επιστηµών».

Στη συνέχεια ωστόσο, η αντίδικος πλευρά προσέφυγε στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, προχωρώντας σε αίτηση αναίρεσης κατά του σκέλους της αποφάσεως, το οποίο την υποχρέωνε στην καταβολή των δαπανών βελτιώσεως του ακινήτου, η οποία μάλιστα και έγινε δεκτή.

Μετά και την εξέλιξη αυτή, η εισηγμένη ενέγραψε την πρόβλεψη των οκτώ εκατ. ευρώ στις λογιστικές της καταστάσεις.

Προφανώς, η δικαστική διαμάχη θα συνεχιστεί στο μέλλον, ωστόσο στις λογιστικές καταστάσεις της εταιρείας δεν γνωστοποιείται το αν η μέχρι τώρα σχηματισθείσα πρόβλεψη των 8 εκατ. ευρώ επαρκεί για να καλύψει τις μέγιστες δυνατές απώλειες, ή αν υπάρχει ενδεχόμενο να προκύψουν και πρόσθετες προβλέψεις στο μέλλον από την ίδια περίπτωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v