Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 9 2017

Frigoglass: Η φόρμουλα για τη μετοχοποίηση χρέους

Frigoglass: Η φόρμουλα για τη μετοχοποίηση χρέους

Η τελευταία ανακοίνωση της Frigoglass, για την επί της αρχής συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους και κεφαλαιακής δομής της, δεν έκανε σοφότερη την αγορά.

Η εισηγμένη, επικαλούμενη -δικαίως- το γεγονός ότι δεν υπάρχει οριστική συμφωνία, δεν μπορούσε να δώσει λεπτομέρειες.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, η συμφωνία προβλέπει μετοχοποίηση δανείων ως 50% (σ.σ. 48% για την ακρίβεια), επιμήκυνση δανείων και νέα χρηματοδότηση.

Όπως πληροφορούμαστε, το ποσό της κεφαλαιοποίησης δανειακών απαιτήσεων προτείνεται να κλιμακώνεται, ανάλογα με τη διάθεση ή μη του πιστωτή να δώσει νέα χρηματοδότηση στη Frigoglass.

Αυτός που αρνείται να δώσει, θα υφίσταται απευθείας «κούρεμα» της τάξης του 48% επί της ονομαστικής αξίας του δανείου. Δηλαδή, το 48% της απαίτησης θα μετατρέπεται σε μετοχές, ενώ για το υπόλοιπο 52% θα πάρει νέες ομολογίες μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας με χαμηλότερο -κατά τι- κουπόνι.

Όσοι αποδεχθούν να δώσουν φρέσκο χρήμα στην εταιρεία, θα δουν, σε πρώτη φάση, να μετοχοποιείται μόλις το 30% της ονομαστικής αξίας του δανείου.

Για το υπόλοιπο 70% θα πάρουν δύο τίτλους.

Ο ένας θα αντιστοιχεί στο 52% της απαίτησης και θα είναι νέες ομολογίες μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας με χαμηλότερο -κατά τι- κουπόνι.

Ο άλλος τίτλος θα αντιστοιχεί στο 18% της απαίτησης και θα είναι, πιθανότατα, μετατρέψιμος σε μετοχές υπό συγκεκριμένες αιρέσεις.

Η σημαντικότερη από αυτές, όπως ακούμε, είναι η επίδοση λειτουργικής κερδοφορίας.

Εφόσον η προτεινόμενη αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής δομής συμφωνηθεί, η Frigoglass θα διαθέτει καθαρό δανεισμό περίπου 200 εκατ. ευρώ, με EBITDA 45 εκατ.

Σε βάθος τετραετίας, τα EBITDA προβλέπεται να ανέλθουν, σύμφωνα με το business plan, στα 70 εκατ. ευρώ. Έτσι, ο καθαρός δανεισμός θα αντιστοιχεί σε περίπου τρεις φορές τα EBITDA.

Στον βαθμό που υπάρχουν αποκλίσεις από τον στόχο, οι μετατρέψιμες ομολογίες θα μετατρέπονται σε μετοχές, μειώνοντας τον καθαρό δανεισμό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v