Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 7 2017

Το γρήγορο deal στο Ιασώ General και πού θα πάνε τα λεφτά

Το γρήγορο deal στο Ιασώ General και πού θα πάνε τα λεφτά

Η ανακοίνωση της πώλησης του 97,2% της Ιασώ General στο fund CVC Capital σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός πολύ γρήγορου deal για τα μέχρι τώρα δεδομένα στον κλάδο της υγείας.

Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, από την ώρα που η Ιασώ έκρινε συμφέρουσα την προσφορά της CVC Capital, η τελευταία, μαζί με τους εγχώριους συνεργάτες της (Θεοχαράκης, Σπυρίδης), ολοκλήρωσαν due diligence και υπέγραψαν τη σύμβαση με την Ιασώ.

Η γρήγορη εξαγορά δείχνει την πίστη της CVC για τα σημαντικά περιθώρια αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης, που διαθέτει ο εγχώριος κλάδος υγείας.

Από την πλευρά του ομίλου Ιασώ, η γρήγορη πώληση της γενικής κλινικής κρίνεται από την αγορά ως «έξυπνη» κίνηση καθώς διενεργείται πριν βγουν προς πώληση μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Επιπρόσθετα, οι όροι της πώλησης οδηγούν σε μείωση δανεισμού του ομίλου κατά 27 εκατ. ευρώ (σ.σ. δανεισμός της Iaso General που αναλαμβάνει ο αγοραστής), καθώς και σε ενίσχυση της ρευστότητας κατά 19,4 εκατ. ευρώ.

Το πώς θα χειρισθεί την επιπρόσθετη ρευστότητα είναι θέμα που θα ξεκαθαρισθεί το επόμενο διάστημα, σε συνεννόηση με τις πιστώτριες τράπεζες.

Οι τελευταίες θα ήθελαν να μειωθεί περαιτέρω ο δανεισμός του ομίλου, αλλά δεν είναι αντίθετες σε νέες επενδύσεις, είτε στο core business της μαιευτικής κλινικής, είτε στις θυγατρικές, εφόσον προκύπτει τεκμηριωμένα ότι θα υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στα περιθώρια EBITDA.

Για προμέρισμα ή επιστροφή κεφαλαίου δεν γίνεται ούτε κουβέντα…

ΥΓ: Ο δανεισμός του ομίλου στις 30/6, μαζί με τις συμβάσεις leasing, ανερχόταν σε 158 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός ανερχόταν σε 149 εκατ. ευρώ.

Με την αποενοποίηση της General, ο συνολικός δανεισμός θα μειωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα των 131 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός μπορεί να πέσει στα 100 εκατ. ευρώ, αν τα 19,4 εκατ. ευρώ του τιμήματος πάνε στις τράπεζες. Σημειώνεται ότι το περιθώριο EBITDA ανήλθε στο 35,6% στο α' εξάμηνο του 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v