Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 17 2018

«Καβάτζα» 10 δισ. μόνο για... τράπεζες

«Καβάτζα» 10 δισ. μόνο για... τράπεζες

Ακόμη καλύτερα νέα και από τη διαφαινόμενη επιτυχή ολοκλήρωση του stress test έχουν μπροστά τους οι εγχώριες τράπεζες. Όπως πληροφορείται η στήλη, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης έχει πέσει η λύση να παραμείνουν ως απόθεμα -μόνο- για τυχόν ανάγκες του τραπεζικού τομέα, τα σχετικά αχρησιμοποίητα κεφάλαια του υφιστάμενου προγράμματος.

Πρόκειται για περίπου 10 δισ. ευρώ, τα οποία δεν φαίνεται ότι θα χρησιμοποιηθούν καθώς οι τράπεζες περνούν τον κάβο του stress test, χωρίς να προκύπτει ανάγκη αυξήσεων κεφαλαίου, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr. 

Το συζητούμενο σενάριο προβλέπει την εκταμίευση από την Ελλάδα των 10 δισ. ευρώ, πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Θα προηγηθεί η υπογραφή σύμβασης, η οποία θα θέτει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις ως προς τη χρήση των κεφαλαίων.

Με την παραπάνω συζητούμενη «φόρμουλα», ανοίγει ο δρόμος για «καθαρή» έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα, με σημαντικό περιορισμό του κινδύνου κλυδωνισμών, οι οποίοι μπορεί να προέλθουν από τον τραπεζικό τομέα. Κίνδυνο που επικαλείται σταθερά το ΔΝΤ, για αυτό άλλωστε και ζήτησε τη διενέργεια stress test, πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος. 

Επιπρόσθετα, με 10 δισ. «καβάτζα», μετά τη λήξη του προγράμματος, ο επόπτης θα αισθάνεται περισσότερο ασφαλής για να κατευθύνει τις τράπεζες στην υλοποίηση ολιστικών λύσεων για τη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων, μεταξύ των οποίων θα μπορούσε να είναι και μια bad bank.

Άλλωστε, το 2019 οι τράπεζες θα ολοκληρώνουν τα πλάνα τριετίας για τη μείωση των NPEs, αλλά θα τους έχουν μείνει ακόμη «κόκκινα» δάνεια, ονομαστικής αξίας περίπου 64 δισ.

Πάρα πολλά, δηλαδή, για να συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό και τα ίδια εργαλεία…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v