Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 30 2018

Το «απαγορευτικό» στη ΡΑΕ και το αίτημα προς την Καράτζης

Το «απαγορευτικό» στη ΡΑΕ και το αίτημα προς την Καράτζης

ΡΑΕ: Σοβαρότατο πρόβλημα υποστελέχωσης αντιμετωπίζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία καλείται να φέρει σε πέρας έναν τεράστιο όγκο μεταρρυθμίσεων στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Η αρχή μετρά μόλις 25 ειδικούς επιστήμονες, όταν όπως σημειώνουν στελέχη της, ο αντίστοιχος οργανισμός για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), έχει 200 άτομα σε αντίστοιχες θέσεις. Και μάλιστα χωρίς τον φόρτο εργασίας της ΡΑΕ, μια και οι μεταρρυθμίσεις έχουν ολοκληρωθεί στη συγκεκριμένη αγορά.

Το πιο δύσκολο όμως για τη ΡΑΕ είναι πως μπορεί η ελλιπής στελέχωσή της να συμπληρώνεται από προσωπικό ορισμένου χρόνου, ωστόσο και τα άτομα αυτά μετά την απόκτηση της κατάλληλης εμπειρίας φεύγουν. Και οι καινούργιοι που τους αντικαθιστούν, χρειάζονται αρκετό χρονικό διάστημα για να εκπαιδευτούν.

Έτσι η δουλειά μένει πίσω. Όπως για παράδειγμα και η έγκριση αδειοδοτήσεων επενδύσεων.

Σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Μπουλαξής έχει θέσει το ζήτημα πολλάκις στους δανειστές αλλά και στην κυβέρνηση. Αν και αναγνωρίζουν το δίκαιο των αιτημάτων της αρχής, εντούτοις αυτή παραμένει στον σκληρό μνημονιακό κανόνα του δημοσίου για την αναλογία προσλήψεων - αποχωρήσεων.

Κάτι που, σύμφωνα με τα στελέχη της ΡΑΕ, στερείται λογικής αφού η αρχή δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό...

 

ΚΑΡΑΤΖΗΣ: Αξιοσημείωτη άνοδο παρουσίασε η τιμή της μετοχής της Καράτζης αμέσως μετά τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2017.

Πρώτα απ’ όλα, λόγω της ανακοίνωσης του ποσού της πώλησης του ακινήτου στην TUI, που πραγματοποιήθηκε μεν το καλοκαίρι αλλά η αγορά δεν γνώριζε το τίμημα μέχρι πριν από λίγες ημέρες. Και δεν ήταν μόνο τα σημαντικά έκτακτα κέρδη που ενεγράφησαν από τη συγκεκριμένη εκποίηση, αλλά κυρίως ότι το 2017 βρήκε τον όμιλο με καθαρό δανεισμό ούτε καν στα δύο εκατ. ευρώ.

Απ’ ό,τι πληροφορούμεθα, χρηματιστηριακοί παράγοντες έχουν προτείνει στη διοίκηση της εισηγμένης να προχωρήσει σε μια γενναία επιστροφή κεφαλαίου, ή τέλος πάντως σε μια επιθετική πολιτική χρηματικών διανομών προς τους μετόχους.

Απέναντι σ’ αυτές τις παραινέσεις, φαίνεται πως η διοίκηση μπορεί μεν να «κρατά κλειστά τα χαρτιά της», ωστόσο αναλυτές εκτιμούν πως δύσκολα θα συναινέσει, λόγω της προτεραιότητας που έχει θέσει για μεγάλη αύξηση των εργασιών της τα επόμενα χρόνια.

Έτσι, έχοντας ως βάση τον περυσινό κύκλο εργασιών των 100 εκατ. ευρώ, φέτος αναμένεται μια μονοψήφια ποσοστιαία αύξηση στο βιομηχανικό κομμάτι (γύρω στο +5%) και άνοδος των τουριστικών εσόδων, αφού -εκτός των άλλων- θα προστεθεί από τον Μάιο ένα ακόμη ξενοδοχείο (Nana Princess) στο δυναμικό του Ομίλου, πέρα από τα υπάρχοντα επεκτατικά σχέδια στο μέτωπο της ενέργειας (μέσω της θυγατρικής ΚΕΝ και όχι μόνο).

Πέραν αυτών, ο όμιλος Καράτζης δείχνει «ζεστός» και για περαιτέρω επενδύσεις στον τουρισμό μέσω ανέγερσης ή και εξαγοράς νέων ξενοδοχείων, πράγμα που θα απαιτήσει σημαντικό ύψος κεφαλαίων.

ΥΓ1: Τα προϋπάρχοντα σχέδια για δημιουργία μεγάλης μονάδας παραγωγής ενέργειας φαίνεται πως αν δεν έχουν ματαιωθεί, τουλάχιστον έχουν μπει στο συρτάρι.

ΥΓ2: Η εισηγμένη διαπραγματεύεται στο ΧΑ με μια κεφαλαιοποίηση γύρω στα 106 εκατ. ευρώ, όταν η καθαρή της θέση ήταν στις 31/12/2017 125,8 εκατ. ευρώ και όταν η επαναλαμβανόμενη προ φόρων περυσινή κερδοφορία της (χωρίς τα έκτακτα κέρδη) διαμορφώθηκε στα 13,3 εκατ. (έναντι 11,9 εκατ. το 2016).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v