Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 27 2018

Σφηνάκια για Euromedica, ΣΑΝΥΟ και τη σχέση Τράπεζας Αττικής-ΕΚΤ

Σφηνάκια για Euromedica, ΣΑΝΥΟ και τη σχέση Τράπεζας Αττικής-ΕΚΤ

EUROMEDICA: Σε προηγούμενο σχόλιο είχαμε αναφερθεί στη…  φλέβα χρυσού που κάποιος είχε εντοπίσει στη Euromedica, με αποτέλεσμα το τρελό ράλι της μετοχής στο ταμπλό του ΧΑ (από 0,083 σε 0,384 ευρώ κατά το τελευταίο τρίμηνο, ή αύξηση 362%!).

Τότε λοιπόν είχαμε εκφράσει απόψεις παραγόντων της αγοράς που υπέθεταν πως πιθανόν κάποιος να θέλει να ανεβάσει την τιμή της μετοχής προκειμένου:

• Είτε να πουλήσει ψηλότερα σε ενδεχομένη μελλοντική δημόσια πρόταση,

• Είτε να αποτρέψει κάποιον άλλον να πάρει την πλειοψηφία της εταιρείας, καθώς θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε πολύ πιο ακριβή δημόσια πρόταση από αυτή που αρχικά υπολόγιζε.

Πάντως, οι συχνές αγοραστικές παρεμβάσεις της συζύγου του βασικού μετόχου της εταιρείας Θωμά Λιακουνάκου, που έχουν λάβει χώρα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, μάλλον ενισχύουν τις απόψεις όσων πιστεύουν στη δεύτερη εκδοχή…

Ειδικότερα, σε συνολική αξία συναλλαγών τριμήνου στις 35.027 ευρώ, η σύζυγος του κ. Λιακουνάκου έχει αποκτήσει:
-21 Μαρτίου 9.094 τεμάχια προς 1.182, ευρώ

-22 Μαρτίου 10 τεμάχια προς 1,40 ευρώ

-23 Μαρτίου 9.936 τεμάχια προς 1.490,4 ευρώ

-23 Απριλίου 6.000 τεμάχια προς 2.420 ευρώ

-24 Απριλίου 7.620 τεμάχια προς 2.743,20 ευρώ.

Λέτε να έχουμε και συνέχεια;

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Πρόσβαση στη χρηματοδότηση μέσω Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέκτησε τον περασμένο Φεβρουάριο η τράπεζα, γεγονός που εκτιμάται από τη διοίκησή της ότι θα επιφέρει, σε πρώτη φάση, μείωση κόστους χρηματοδότησης, ετησίως, της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ. 

 

ΤΡΟΠΑΙΑ: «Οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες έχουν παύσει, ενώ έχουν προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης για την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους» αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας Τρόπαια (πρώην Σάνυο Συμμετοχική), δείχνοντας την ιδιαίτερα δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει η εισηγμένη. Και όμως, η Σάνυο είχε γνωρίσει «ημέρες δόξης λαμπρές» κατά την πολυετή παρουσία της στο χρηματιστηριακό ταμπλό και ιδιαίτερα κατά την περίοδο 1999-2001, όταν εξαγόραζε… σχεδόν ό,τι εκινείτο!

Οι παλαιοί επενδυτές θα θυμούνται ενδεχομένως την τεράστια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του έτους 2000 επί διοίκησης Σταύρου Παπαγεωργίου, που συνοδεύτηκε από εξαγορές και συμμετοχές σε πάνω από δέκα άλλες εταιρείες, με στόχο τη δημιουργία και εκμετάλλευση συνεργειών.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τις μειοψηφικές συμμετοχές σε Μάρμαρα Κυριακίδη, Τζιρακιάν και super market Atlantic, χρόνια πριν τα τελευταία βάλουν λουκέτο;

-Το ξενοδοχείο και το εργοστάσιο παραγωγής CD στη Θράκη;

-Τη συμμετοχή στην αλήστου μνήμης βιομηχανία ειδών κουζίνας Courva;

-Την επένδυση στο εμπορικό κέντρο Avenue;

Η ουσία είναι πως πέρα από ορισμένες επιτυχημένες τοποθετήσεις (π.χ. Μαγνητική Τομογραφία) που ρευστοποιήθηκαν στη συνέχεια προκειμένου να αποπληρωθούν δάνεια, η πλειονότητα των επιθετικών κινήσεων είχε ως αποτέλεσμα επενδύσεις που έχασαν το μεγαλύτερο τμήμα ή και το 100% της αξίας τους…

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2000 ήρθε η «νεότερη γενιά Παπαγεωργίου», προκειμένου να συμμαζέψει τα πράγματα και να οδηγήσει τον όμιλο σε νέα αναπτυξιακή πορεία. Η αλήθεια είναι πως αρκετά πράγματα βελτιώθηκαν, ωστόσο η Σάνυο Συμμετοχών στάθηκε αυτή τη φορά άτυχη και μάλιστα διπλά.

Πρώτον, γιατί αποφάσισε να τοποθετηθεί δυναμικά στη ναυτιλία, λίγο πριν ο κλάδος εισέλθει σε πρωτοφανή και μακρόχρονη ύφεση. Δεύτερον, γιατί η εγχώρια οικονομική κρίση ήρθε να «δέσει τα χέρια» της διοίκησης σε όποια προσπάθεια ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης σχεδίασε να επιχειρήσει.

Πλοία κατασχέθηκαν έναντι ανεξόφλητων δανείων, «χρυσαφικά» πουλήθηκαν, πλην όμως το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η χθεσινή ανακοίνωση της εισηγμένης…

 

ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ: Η εισηγμένη εταιρεία αύξησε πέρυσι τις πωλήσεις της από τα 17 στα 18,8 εκατ. ευρώ (+10,5%) και έτσι είδε τις προ φόρων ζημίες της να μειώνονται από το 1,79 στο 1,18 εκατ. ευρώ.

Στα αξιοσημείωτα ωστόσο στοιχεία των οικονομικών της αποτελεσμάτων συγκαταλέγεται το ότι το μεγαλύτερο τμήμα των ζημιών οφείλεται στα χρηματοοικονομικά έξοδα τα οποία επιβάρυναν πέρυσι την εταιρεία κατά 691 χιλ. ευρώ.

Ωστόσο, η εισηγμένη έχει καθαρό δανεισμό μόλις 1,82 εκατ. ευρώ!

Το πώς με καθαρό δανεισμό 1,82 εκατ. προκύπτουν χρηματοοικονομικά έξοδα 691 χιλ. ευρώ, εξηγείται από το γεγονός ότι η εισηγμένη επιβαρύνθηκε με τα τρέχοντα υψηλά εγχώρια επιτόκια για τον βραχυπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό της ύψους 11,1 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα καρπώθηκε «ψίχουλα» (μόλις 280 ευρώ…) από τις τραπεζικές της καταθέσεις, ύψους 9,3 εκατ. ευρώ.

Θεωρητικά τουλάχιστον, αν τμήμα των καταθέσεων (πιθανότατα εξωτερικού) της εταιρείας -τώρα που φαίνεται να ομαλοποιείται η κατάσταση στην ελληνική οικονομία- έρθει να αποπληρώσει ισόποσα δάνεια, τότε θα δούμε και αξιοσημείωτη βελτίωση στην «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v