Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 8 2018

Ποιοι Ελληνες βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για lobbying στις Βρυξέλλες

Ποιοι Ελληνες βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για lobbying στις Βρυξέλλες

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τα ποσά που ξοδεύουν σε λομπίστες στις Βρυξέλλες διάφορες ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμοί, κυρίως με βάση τις δηλώσεις στο λεγόμενο «Μητρώο Διαφάνειας» της Ε.Ε., έχει το LobbyFacts.eu. Πρόκειται για πλατφόρμα που προσπαθεί να συγκεντρώσει τα δεδομένα για το lobbying στις Βρυξέλλες από το Μητρώο αλλά και άλλες πηγές.

Στην πρώτη τριάδα, με βάση τα ποσά που έχουν δηλωθεί, βρίσκονται δύο επιχειρήσεις του ομίλου Γιάννη Πολυχρονόπουλου, η Polyeco και η Environmental Protection Engineering (EPE), ο οποίος ασχολείται με το «καυτό» θέμα της επεξεργασίας αποβλήτων, ειδικά στα λιμάνια. Τα τελευταία χρόνια έχουν δαπανήσει περισσότερα από δύο εκατομμύρια ευρώ σε συμβούλους/λομπίστες των Βρυξελλών.

Σφήνα στη δεύτερη θέση μπαίνει το ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα AIT (Athens Information Technology) που στηρίζει η οικογένεια Κόκκαλη.

Στην τέταρτη θέση, με βάση τις δηλωμένες δαπάνες για lobbying βρίσκεται ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας και στην πέμπτη, ο Τραπεζικός Διαμεσολαβητής.

Polyeco: Εξοδα εξυπηρέτησης προγραμμάτων οι δαπάνες

Τα ποσά που καταγράφονται παραπάνω αφορούν σε έξοδα για την εξυπηρέτηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, διαγωνισμών και συβάσεων, συμπεριλαμβανομένων των εργατοωρών των ανθρώπων που ασχολούνται με τα συναφή θέματα, σημειώνουν σε επιστολή τους οι εταιρείες Polyeco και Environmental Protection Engineering (EPE).

Συγκεκριμένα σε αυτή αναφέρουν ότι «τα ποσά που δηλώθηκαν από τις εταιρείες Polyeco και Environmental Protection Engineering (ΕΡΕ) αφορούν σε έξοδα για την εξυπηρέτηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, διαγωνισμών και συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένων των εργατοωρών των ανθρώπων τους που ασχολούνται με τα συναφή θέματα, και όχι σε lobbying ως ανακριβώς αναφέρθηκε».

ΣΒΒΕ: Λάθος τα στοιχεία του lobbyfacts.eu

Με αφορμή το παραπάνω σχόλιο ο ΣΒΒΕ απέστειλε στο Euro2day.gr επιστολή στην οποία ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει προβεί μέχρι σήμερα σε έξοδα για lobbying στις ΕΕ ή αλλού. Σημειώνει ότι «έχουμε επικοινωνήσει με τον ιστότοπο lobbyfacts.eu καταδεικνύοντας το λάθος το οποίο οφείλεται σε εκ παραδρομής μεταφορά άλλων οικονομικών στοιχείων».

ΑΙΤ: χρηματοδοτική συμβολή το 1,4 εκατ. ευρώ

Με αφορμή τα παραπάνω στοιχεία το AIT με επιστολή του διαψεύδει κατηγορηματικά ότι σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με δραστηριότητες ή δράσεις lobbing.

Σημειώνει ότι «είναι ιδιωτικός, μη κερδοσκοπικός, οργανισμός που επικεντρώνεται στην έρευνα για την προαγωγή της επιστήμης και της καινοτομίας, συμμετέχοντας με επιτυχία, στο πλαίσιο ανταγωνιστικών διαδικασιών, σε ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.), όπως τα προγράμματα FP7, Η2020 κ.ά.

Η υποψηφιότητα συμμετοχής και η καθ' εαυτή συμμετοχή στα εν λόγω προγράμματα υπάγεται σε συγκεκριμένο και αυστηρό πλαίσιο κανόνων υποψηφιότητας, αξιολόγησης και συνεργασίας. Ακριβώς, λόγω της συγκεκριμένης δραστηριότητάς του, το ΑΙΤ είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο Διαφάνειας της Ε.Ε. (Transparency Register: http://ec.europa.eu/transparencvregister/public) με την επωνυμία, στα Αγγλικά, «Research and Education Laboratory in Information Technologies» και με Αριθμό Μητρώου: 759512930621-71. Τα στοιχεία εγγραφής του ΑΙΤ είναι διαθέσιμα στο κοινό.

Το εμφαινόμενο στα ως άνω δημοσιεύματα ποσό ύψους €1.456.350 συσχετίζεται εντελώς αβάσιμα και επομένως αναληθώς με δαπάνες lobbying. Το αληθές και πραγματικό είναι ότι το συγκεκριμένο ποσό αντιστοιχεί στη χρηματοδοτική συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί των ερευνητικών έργων, στα οποία συμμετείχε ή συμμετέχει το ΑΙΤ βάσει αντίστοιχων συμβάσεων ως μέλος κοινοπραξιών σε συνεργασία με άλλα ερευνητικά ιδρύματα και οργανισμούς. Κάθε άλλη εκδοχή είναι έωλη και παραπλανητική», καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v