Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 5 2018

Το Δημόσιο, ο έλεγχος των τραπεζών και η διάταξη που πέρασε στα... ψιλά

Το Δημόσιο, ο έλεγχος των τραπεζών και η διάταξη που πέρασε στα... ψιλά

Μόνο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μπορεί να ελέγχει, πλέον, μετοχές τραπεζών το Δημόσιο. Αυτό προβλέπει μια από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο ψηφίστηκε στις 16 του περασμένου Ιουνίου και πέρασε στα ψιλά…

Ειδικότερα, στο Ταμείο θα μεταβιβάζεται, αυτοδίκαια, κάθε μελλοντική συμμετοχή του κράτους στις τράπεζες. Συμμετοχή που μπορεί να προκύψει, αν με βάση το νόμο Χαρδούβελη, μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες κλείσει κάποια από τις επόμενες χρήσεις με ζημιές.

Σε αυτή την περίπτωση το Δημόσιο αναλαμβάνει να καλύψει με αύξηση κεφαλαίου την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση της τράπεζας, ώστε να μην πληγεί η κεφαλαιακή της θέση.

Οι μετοχές που θα πάρει, θα περιέλθουν στην κυριότητα του ΤΧΣ, το οποίο θα ασκεί και τα δικαιώματα ψήφου. Το Δημόσιο μπορεί απλά να ζητήσει το τίμημα που θα εισπραχθεί αν πωληθούν οι παραπάνω μετοχές.

Στην περίπτωση που αποκτήσουν μετοχές τραπεζών φορείς της γενικής κυβέρνησης, το ΤΧΣ θα ασκεί τα δικαιώματα ψήφου. Αυτό άλλωστε διαπιστώθηκε και στην πράξη με την περίπτωση της Αττικής και του ποσοστού, το οποίο απέκτησε ο ΕΦΚΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v