Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 4 2018

Audiovisual: Ο «πληθωρισμός» μετοχών και η πιθανότητα νέας ΑΜΚ

Audiovisual: Ο «πληθωρισμός» μετοχών και η πιθανότητα νέας ΑΜΚ

Ερώτημα πρώτο: Επενδυτές ρωτούν πόσες τελικά μετοχές έχει η Audiovisual; Η εισηγμένη εταιρεία διέθετε 51.119.369 κοινές μετά ψήφου μετοχές, αλλά παράλληλα έχει προχωρήσει και σε τέσσερις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, μέσω των οποίων έχουν εκδοθεί αθροιστικά άλλες 81507.909 προνομιούχες άνευ ψήφου μετοχές, οι οποίες υποχρεωτικά θα μετατραπούν σε κοινές.

Τα «προνόμια» κατέχει η εταιρεία Doson Investments, που θεωρείται συμφερόντων των βασικών μετόχων (οικογένεια Βαρδινογιάννη). Όμως, η τελευταία τακτική γενική συνέλευση ενέκρινε ήδη τη μετατροπή 51,7 εκατ. προνομιούχων τίτλων σε κοινούς, με αποτέλεσμα οι κοινές μετοχές να αυξηθούν στα 102.847.472 και να απομένουν άλλες 29.779.806 προνομιούχες, που και αυτές σε βάθος χρόνου θα γίνουν κοινές.

Άρα λοιπόν στην πράξη, η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Audiovisual υπολογίζεται στα 14,45 εκατ. ευρώ (132.627.278 τεμάχια προς 0,109 ευρώ).

Προφανώς, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, το ποσοστό της ΑΒΕ που θα κατέχουν οι μέτοχοι μειοψηφίας θα συρρικνωθεί δραστικά.

 

Ερώτημα δεύτερο: Είναι πιθανή μια νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από την εισηγμένη εταιρεία;

Η διοίκηση της Audiovisual δεν αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο δεν το κατατάσσει ως βασικό σενάριο. Ειδικότερα, υπάρχει αναμφίβολα ένα πολύ σημαντικό «κενό» στο κεφάλαιο κίνησης της ΑΒΕ, όπως άλλωστε φάνηκε και στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ήδη μετατράπηκαν σε μακροπρόθεσμα, δάνεια 9,4 εκατ. ευρώ και έχουν ξεκινήσει σχετικές διαπραγματεύσεις για την επιμήκυνση άλλων 34,7 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους. «Τότε θα μένουν μόλις 3,7 εκατ. που θα καλυφθούν από τις ταμειακές ροές του oμίλου», υποστηρίζει η διοίκηση της Audiovisual, αφήνοντας ωστόσο ως «Plan B» το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

ΥΓ: Μέσα στη χρονιά, η εισηγμένη ρευστοποίησε τη συμμετοχή της στην On Production (προς 12,3 εκατ. ευρώ), αποχωρώντας από τον κλάδο των τηλεοπτικών παραγωγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v