Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 2 2018

Σφηνάκια για Λιβάνη, Δομική Κρήτης, Προοδευτική και Βαράγκη

Σφηνάκια για Λιβάνη, Δομική Κρήτης, Προοδευτική και Βαράγκη

ΒΑΡΑΓΚΗΣ: Αύξηση κύκλου εργασιών (από το 1,7 στα 2,5 εκατ. ευρώ), διεύρυνση των καθαρών ζημιών (από 390 χιλ. σε 1,917 εκατ. ευρώ) και αρνητικά ίδια κεφάλαια ήταν τα κυριότερα χαρακτηριστικά των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων της Βαράγκης.

Η εισηγμένη εταιρεία που πρόσφατα αιτήθηκε την ένταξή της στις διατάξεις του άρθρου 106α (με τη σύμφωνη γνώμη του 74% των πιστωτών) προχώρησε και σε αλλαγές στη θυγατρική της Varangis Turnkey Interior Project.

Από τη μια πλευρά, μείωσε το ποσοστό συμμετοχής της στο 34%, από την άλλη πλευρά, όμως, ο τοπικός εταίρος ελπίζεται ότι θα συνδράμει στην ανάληψη νέων έργων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

 

ΛΙΒΑΝΗΣ: Δύο στάδια περιλαμβάνει η υποβληθείσα αίτηση των Εκδόσεων Λιβάνη για ένταξη της εισηγμένης στις διατάξεις του άρθρου 99 (η έκδοση της απόφασης αναμένεται το επόμενο έτος).

Πρώτον, την πώληση στις τράπεζες των προσημειωμένων ακινήτων της (και επαναμίσθωσής τους). Το 65% του τιμήματος θα μειώσει τις τραπεζικές υποχρεώσεις και το υπόλοιπο θα δοθεί στην εταιρεία για να εξοφλήσει μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών της προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία και έτσι να λάβει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και

δεύτερον, το υπόλοιπο των 11,5 εκατ. ευρώ των δανείων της εισηγμένης που θα παραμείνει μετά την ανταλλαγή των ακινήτων, θα σπάσει σε δύο κομμάτια.

Το ένα (2,62 εκατ. ευρώ) θα θεωρηθεί ως εξυπηρετούμενο, ενώ το άλλο (8,93 εκατ.) ως «μη εξυπηρετούμενο». Και για τμήμα του μη εξυπηρετούμενου δανείου θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των όρων πληρωμής το… 2033.

ΥΓ1: Η πρόταση προβλέπει επίσης κούρεμα 10% σε προμηθευτές και πιστωτές διάφορους.

ΥΓ2: Η εισηγμένη έκλεισε το πρώτο μισό του 2018 με αρνητικά ίδια κεφάλαια (-10,5 εκατ.) και επίσης αρνητικό EBITDA (-120 χιλ. ευρώ).

 

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Ανάσες ρευστότητας για τη Δομική Κρήτης, καθώς η θυγατρική της Δομική Βιομηχανική προχώρησε στην πώληση ακινήτου της.

Η κρητική εταιρεία, επηρεασμένη από την κρίση, βρέθηκε στις 30 Ιουνίου με αρνητικό κεφάλαιο κίνησης ύψους 2,5 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό λίγο κάτω από τα επτά εκατ. ευρώ.

Θετικό το γεγονός ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της εισηγμένης ανέρχεται σε 14,1 εκατ. ευρώ.

 

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Μπορεί η Προοδευτική να έχει μηδενικό κύκλο εργασιών και τραπεζικό δανεισμό 12,9 εκατ. ευρώ, ωστόσο φέτος εισέπραξε από το ρουμανικό δημόσιο 3,5 εκατ. ευρώ (στα 3,15 εκατ. το ταμείο της στις 30 Ιουνίου του 2018), μετά από προσφυγή που είχε κάνει προ ετών στα τοπικά δικαστήρια.

Η εταιρεία περιμένει την έκβαση δικαστικών διεκδικήσεών της σε Ρουμανία και Ελλάδα, προκειμένου να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της και στη συνέχεια να δει το αν και πώς θα καταφέρει να επαναλειτουργήσει.

 

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ: Χαρακτηριστική για την υφιστάμενη κατάσταση και τη γραφειοκρατία είναι η πρόσφατη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας πληροφορικής Entersoft, Αντώνη Κοτζαμανίδη: «Προχθές η Εφορία αρνήθηκε να δεχτεί έγγραφο της Entersoft με ψηφιακή υπογραφή μου, για να πληρωθούμε από πελάτη εξωτερικού. Πρέπει να πάω στα ΚΕΠ. Έτσι “βοηθάει” το Δημόσιο την εξωστρέφεια»…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v