Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 9 2018

Oι τραπεζικές μετοχές, οι «ευθύνες» του SSM και το παράδειγμα της Forthnet

Oι τραπεζικές μετοχές, οι «ευθύνες» του SSM και το παράδειγμα της Forthnet

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: «Πού είναι ο επόπτης; Και δεν αναφέρομαι στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά στην ηγεσία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού», επεσήμανε τραπεζική πηγή, σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στο τραπεζικό σύστημα, με επίκεντρο τη συνεχιζόμενη πίεση των μετοχών στο ταμπλό του ΧΑ.

Η ίδια πηγή αποδίδει το sell off στις μετοχές του κλάδου σε δύο πηγές ανησυχίας των επενδυτών. Αφενός, στα αποτελέσματα των τραπεζών για το πρώτο εξάμηνο του 2018, τα οποία έδειξαν επιμέρους αδυναμίες, αφετέρου, στο κακό κλίμα που επικρατεί στις αγορές ομολόγων. Εσπευσε δε να συμπληρώσει πως δεν εκκινούν οι τράπεζες από την ίδια αφετηρία και πως οι διοικήσεις τους δεν θεωρούν ότι οι δυσκολίες είναι ανάλογου μεγέθους για όλες.

Αναφορικά με τους σχεδιασμούς για τη δημιουργία σχήματος προστασίας ενεργητικού (APS) που απεργάζεται η κυβέρνηση, έσπευσε να δώσει ένα μακρύ χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο επί της παρούσης και για να ιδρυθεί, χρειάζεται 18 μήνες».

Αυτά στην Αθήνα. Γιατί στη Φρανκφούρτη βλέπουν αλλιώς τα πράγματα: Ο επόπτης, είτε πρόκειται για την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) είτε για τον SSM, δεν μπορεί να επεμβαίνει στις διακυμάνσεις των αγορών, γιατί αυτό δημιουργεί «προηγούμενο, έσπευσε να σχολιάσει αρμόδια πηγή.

Και φυσικά «απαγορεύονται» οι δηλώσεις για μεμονωμένα τραπεζικά ιδρύματα…

 

FORTHNET: Ως παράδειγμα μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να προχωρήσει αλλά καθυστερεί εξαιτίας των τραπεζών αναφέρθηκε χθες στη Forthnet ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Θεόδωρος Μητράκος.

Με δηλώσεις του, ο κ. Μητράκος υποστήριξε πως «οι συστημικές τράπεζες πασχίζουν να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει μαζί με τον SSM για τα κόκκινα δάνεια, αλλά καμία δεν έχει δείξει ότι κάνει κάτι περισσότερο».

Κατά τον κ. Μητράκο, «εάν ξεμπλοκάρουν 2-3 μεγάλες υποθέσεις, όπως η Fοrthnet, το μήνυμα προς την αγορά θα είναι πολύ θετικό», καθώς σε αρκετές περιπτώσεις ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν καταθέσει προτάσεις προς τις τράπεζες για την απόκτηση επιχειρήσεων αλλά οι διοικήσεις δεν προχωρούν στην αναδιάρθρωση του δανείου.

Οπως και να 'χει, οι δηλώσεις του κου Μητράκου είναι ασυνήθιστα σκληρές σε ό,τι αφορά τους τραπεζίτες...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v