Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 18 2018

Εταιρική Διακυβέρνηση και εκσυγχρονισμός για... κλάματα!

Εταιρική Διακυβέρνηση και εκσυγχρονισμός για... κλάματα!

Με αυτές τις νέες νομοθεσίες, που ως θεωρητικό στόχο έχουν να «εκσυγχρονίσουν» το θεσμικό πλαίσιο και να τονώσουν την επιχειρηματικότητα, κάποιοι κάνουν στους επενδυτές κακόγουστα αστεία!

Το Euro2day.gr για παράδειγμα έχει πολλές φορές αναφερθεί στο μπάχαλο που έχει προκληθεί στο θέμα των γενικών συνελεύσεων των εταιρειών και κυρίως στο ζήτημα της δημοσίευσης των λογιστικών καταστάσεων όσων επιχειρήσεων δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι εισηγμένες εταιρείες μπορούν να ορίζουν από το 2017 τις τακτικές γενικές τους συνελεύσεις όχι έως την 30ή Ιουνίου αλλά έως τη 10η Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους.

Ή ακόμη ότι στις μη εισηγμένες εταιρείες, συνήθως οι λογιστικές καταστάσεις δημοσιεύονται συχνότατα πλέον με 12-15 μήνες καθυστέρηση! (π.χ. της 31ης/12/2017, μέσα στο 2019 και αν…).

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και μια διάταξη του Ν.4548/2017 (νέος νόμος περί ανωνύμων εταιρειών), σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες από την 1η Ιανουαρίου του 2019 θα μπορούν να εκδίδουν κοινά ομολογιακά δάνεια -ανεξαρτήτως ύψους- μόνο με απόφαση των διοικητικών τους συμβουλίων και χωρίς την έγκριση των μετόχων τους στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης.

Αντί δηλαδή να αυξάνεται ο έλεγχος των μετόχων μειοψηφίας στις (εισηγμένες και μη) εταιρείες, μειώνεται δια νόμου…

Και όλα αυτά την ώρα που ΣΕΒ, Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μιλούν για την ανάγκη τόνωσης του θεσμού της Εταιρικής Διακυβέρνησης…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v