Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 2 2019

Οι ρουμανικές περιπέτειες των εγχώριων τραπεζών

Οι ρουμανικές περιπέτειες των εγχώριων τραπεζών

Η πρόσφατη απόφαση της ρουμανικής κυβέρνησης να επιβάλει, μεταξύ άλλων, νέο -προοδευτικά κλιμακούμενο- φόρο στα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών δεν είναι το πρώτο δείγμα πολιτικού λαϊκισμού στη γείτονα. Είχε προηγηθεί, το 2016, νομοθετική ρύθμιση που έδινε τη δυνατότητα σε όσους πήραν δάνειο σε ελβετικό φράγκο να το μετατρέψουν σε τοπικό νόμισμα, με την ισοτιμία που ίσχυε κατά την ημερομηνία χορήγησής του.

Ο νόμος κρίθηκε, τελικά, αντισυνταγματικός, καθυστέρησε, όμως, τα πωλητήρια θυγατρικών από πλευράς εγχώριων τραπεζών. Τον περασμένο Ιούλιο, κοινοποιήθηκε στην Bancpost, θυγατρική τότε της Eurobank, από τις τοπικές αρχές πόρισμα φορολογικού ελέγχου για τα έτη 2011-15, το οποίο επιβάλλει πρόσθετους φόρους, συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Με βάση το πόρισμα, καταλογίζεται πρόσθετη παρακράτηση φόρου μαζί με τις προσαυξήσεις, ύψους 30 εκατ. ευρώ καθώς και φόρος εισοδήματος 10 εκατ. ευρώ.

Η Eurobank εκτιμά ότι το πόρισμα είναι μαχητό και η τελική επιβάρυνση θα είναι σημαντικά χαμηλότερη, ενώ σε συνεργασία με την Banca Transilvania, που αποτελεί το νέο ιδιοκτήτη της Bancpost, το αμφισβήτησαν.

Παρ' όλα αυτά τοποθέτησε σε δεσμευμένο λογαριασμό 9,4 εκατ. ευρώ.

Τα στελέχη των εγχώριων τραπεζών θεωρούν ότι η ρουμανική κυβέρνηση θα υπαναχωρήσει ως προς το νέο φόρο, μπροστά στις αντιδράσεις των επενδυτών και των χωρών (Αυστρία, Ιταλία, Γαλλία), οι τράπεζες των οποίων έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά στο ρουμανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τζάμπα πολιτικές μαγκιές, δηλαδή. Κάτι ξέρουμε, ως Βαλκάνιοι, απ' αυτά…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v