Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 5 2019

Γιατί άρχισαν τα δύσκολα για την Bain

Γιατί άρχισαν τα δύσκολα για την Bain

Με μικρές «νίκες» αλλά και σημαντικές δυσκολίες στα βασικά μέτωπα, ξεκίνησε η διαχείριση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις επί ακινήτων, το οποίο απέκτησε η Bain από την Τράπεζα Πειραιώς (project Amoeba).

Δύο-τρεις πωλήσεις ακινήτων έχουν δρομολογηθεί ή ολοκληρωθεί -όχι χωρίς αντιδράσεις-, ενώ σε άλλα μέτωπα επιχειρείται ρύθμιση των δανείων με πρόωρη εξόφληση.

Με τους τρεις βασικούς δανειολήπτες του χαρτοφυλακίου, όμως, οι συζητήσεις ακούγεται ότι «κόλλησαν».

Κάποιοι αποδίδουν την εξέλιξη στα νομοθετικά κενά (π.χ. απουσία πρόβλεψης για απαλλαγή από φόρο όσων τα δάνεια διακανονίζονται οριστικά με μερική διαγραφή μέρους της απαίτησης). Κάποιοι άλλοι, στη διάθεση των εν λόγω δανειοληπτών να μην εγκαταλείψουν αμαχητί τα νομικά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους.

Με δεδομένο ότι από τις τρεις περιπτώσεις δανειοληπτών η Bain μπορεί να ανακτήσει πάνω από τα μισά χρήματα που πλήρωσε (σ.σ. 432 εκατ. ευρώ) στην Πειραιώς για να αγοράσει το χαρτοφυλάκιο, η έκβασή τους έχει τεράστια σημασία τόσο για την ίδια όσο και για όλο το «οικοσύστημα» τραπεζών, funds και εταιρειών διαχείρισης.

ΥΓ: Ενδεικτικό της σημασίας που έχει για την Bain το εν λόγω χαρτοφυλάκιο είναι ότι από την απόκτησή του, δεν ενδιαφέρθηκε για άλλο ομοειδές πακέτο. Ούτε στον διαγωνισμό για το Jupiter (Alpha Bank) συμμετείχε, ούτε στην τιτλοποίηση της Eurobank (project Pillar) εμφανίζεται να συμμετέχει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v