Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 4 2019

Οι πωλήσεις και τιτλοποιήσεις που προγραμματίζει η Alpha

Οι πωλήσεις και τιτλοποιήσεις που προγραμματίζει η Alpha

Με την πίεση στη μετοχή της Alpha Bank να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της αγοράς, ο Χαμαιλέων επιχείρησε να μάθει ποιος είναι ο σχεδιασμός της τράπεζας για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της (Non Performing Exposures - NPEs).

Το «μότο» της Alpha, όπως επαναλήφθηκε στις τηλεδιασκέψεις με αναλυτές, την προηγούμενη εβδομάδα, συμπυκνώνεται στην εξής φράση: εξετάζουμε τις επιλογές επιτάχυνσης του πλάνου μείωσης, μέσω ενός συνδυασμού μέτρων και δομικών λύσεων, χωρίς να υπάρξει ανάγκη αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Οι παραπάνω παράμετροι συνιστούν, σύμφωνα με αναλυτές, μια δύσκολη άσκηση.

Με δεδομένο, όμως, ότι δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί οι συστημικές λύσεις υποβοήθησης της προσπάθειας των τραπεζών να ρίξουν τα NPEs σε μονοψήφια νούμερα, είναι λογικό η Alpha να μην ξεδιπλώνει όλο τον σχεδιασμό της.

Με βάση όσα έμαθε η στήλη, στο β' εξάμηνο η Alpha θα βγάλει προς πώληση χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις επί ακινήτων, ονομαστικής αξίας περίπου 2 δισ. (Jupiter II) και θα ξεκινήσει τιτλοποίηση ισόποσων «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.

Ήδη «τρέχει» την ανάθεση διαχείρισης κυπριακών NPEs, ονομαστικής αξίας 3,9 δισ., μαζί με αδειοδοτημένη και στελεχωμένη με προσωπικό (σ.σ. που θα προέλθει από τον όμιλο) εταιρεία.

Εν συνεχεία, θα τιτλοποιηθεί το χαρτοφυλάκιο, μειώνοντας τα NPEs και το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό της τράπεζας.

Για τον συνολικό σχεδιασμό τριετίας, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε το αν και πότε θα εγκριθεί ένα ή και τα δύο σχέδια (ΤΧΣ και ΤτΕ) δομικής λύσης…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v