Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 15 2019

Οι εισπρακτικές, οι δικηγόροι και το νομικό μπλέξιμο

Οι εισπρακτικές, οι δικηγόροι και το νομικό μπλέξιμο

Την υψηλή παραβατικότητα των εισπρακτικών εταιρειών καταδεικνύουν τα στοιχεία της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή για το 2018. Συγκεκριμένα, σε σύνολο προστίμων 404.600 ευρώ για παραβάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας του καταναλωτή, στις εισπρακτικές εταιρείες, που αριθμούν περί τις 20, επιβλήθηκαν 277.500 ευρώ, δηλαδή το 68,6% του συνόλου.

Είναι γεγονός ότι οι καταγγελίες πολιτών για αθέμιτες πρακτικές των εισπρακτικών εταιρειών είναι πάρα πολλές (πάνω από 800 το 2018), με τις μισές περίπου να αφορούν δικηγορικά γραφεία που πλέον λειτουργούν ως «εισπρακτικές».

Ωστόσο, τα δικηγορικά γραφεία, πρακτικά, είναι στο απυρόβλητο, καθώς ο νόμος ν.3758/2009 δεν προβλέπει καμία κύρωση για αυτά. Οι καταγγελίες φθάνουν μεν στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, αλλά παραπέμπονται στους δικηγορικούς συλλόγους. Πλην, όμως, τα πειθαρχικά συμβούλια ουδεμία ποινή έχουν υποβάλει έως τώρα.

Το νομοθετικό αυτό κενό επιδιώκει να καλύψει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Όμως, παρότι έχει συσταθεί γνωμοδοτική επιτροπή από το περασμένο καλοκαίρι, το πόρισμα δεν είναι ακόμη έτοιμο.

Γιατί καθυστερεί; Όπως αναφέρουν στη στήλη γνωρίζοντες, δεν έχει βρεθεί νομική διαδικασία που να επιβάλlει ποινές σε δικηγόρους.

Ο λόγος είναι ότι με βάση την υπ.αριθμ. 598/2012 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, «η ένταξη των δικηγόρων στο συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή το ν.3758/2009, δεν συνάδει με την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, δεδομένου ότι η ενημέρωση οφειλετών εντάσσεται ήδη σε αυτό και καθιστά αδύνατη, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, την επιβολή κυρώσεων σε δικηγόρους, για την επιβολή των οποίων αρμόδιο όργανο είναι το οικείο πειθαρχικό όργανο...».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v