Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 22 2019

Οι άγριες κόντρες για τα μάτια της «Αριάδνης»

Οι άγριες κόντρες για τα μάτια της «Αριάδνης»

Οσο περνούν οι ημέρες τόσο γίνεται πιο σκληρό το παιχνίδι του Νάσου Κτωρίδη της Euroasia Interconnector με την ελληνική κυβέρνηση, για την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής - Κρήτης. Ο Κτωρίδης στηρίζεται και στις πλάτες της κυπριακής κυβέρνησης που «αισθάνεται προδομένη» από την ελληνική πλευρά, η οποία αποφάσισε να αφήσει στην άκρη τη διασύνδεση Αττικής - Κρήτης - Κύπρου - Ισραήλ, που προωθούσε η Euroasia Interconnector.

Στηρίζεται, επίσης, και στην ανατριχίλα που προκαλεί στις Βρυξέλλες η ιδέα πως οι Κινέζοι της State Grid, οι οποίοι συμμετέχουν ήδη στον ΑΔΜΗΕ, θα «βάλουν χέρι» στις τεχνικές προδιαγραφές της διασύνδεσης Αττικής - Κρήτης. Ετσι μπορούν να «κλειδώσουν» ολόκληρο το μελλοντικό έργο διασύνδεσης με Κύπρο και Ισραήλ.

Η κυπριακή πλευρά θεωρεί πως με τη στήριξη της Κομισιόν θα μπλοκάρει το σχέδιο του Γιώργου Σταθάκη και της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ, που προβλέπει την «ταχύτατη προώθηση» του έργου διασύνδεσης Αττικής - Κρήτης μέσω της «Αριάδνη Interconnection», θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ. Το διπλωματικό και επιχειρηματικό παρασκήνιο δίνει και παίρνει, κι ο χρόνος περνάει!

Το αν θα έχει η Κρήτη ηλεκτρικό ρεύμα από το 2020, που θα κλείσουν οι πρώτοι από τους πετρελαϊκούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, φαίνεται πως απασχολεί ελάχιστους αυτές τις ημέρες σε Αθήνα, Λευκωσία και Βρυξέλλες.

Εκτός, ίσως, από τον κ. Σταθάκη, που ας μην ξεχνάμε... εκλέγεται στα Χανιά!

ΥΓ: Δεδομένου ότι το έργο είναι όχι μόνο πολύ μεγάλης οικονομικής αξίας, κοντά στο ένα δισ. ευρώ μόνο για το Αττική - Κρήτη, αλλά ταυτόχρονα σημαντικής κοινωνικοπολιτικής (για την Κρήτη μιλάμε!) και γεωπολιτικής (εδώ μιλάμε για την Κύπρο και την ενεργειακή της ασφάλεια), προφανώς θα επανέλθουμε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v