Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 28 2019

Το κρίσιμο ερώτημα για την FG Europe και τα δάνεια της Revoil

Το κρίσιμο ερώτημα για την FG Europe και τα δάνεια της Revoil

FG EUROPE. Θετικό αναμφίβολα το γεγονός ότι η FG Europe επέστρεψε το 2018 σε κερδοφόρο πορεία (260 χιλ. ευρώ), έστω και περιορισμένη. Θετικές επίσης θα είναι -τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα- οι επιδράσεις από την πώληση του 51% της ιταλικής θυγατρικής της εισηγμένης: Ενίσχυση ιδίων κεφαλαίων το 2019 κατά 9,28 εκατ. ευρώ (τίμημα 10 εκατ. μείον κόστος κτήσης 715 χιλ. ευρώ), μείωση δανεισμού κατά 10 εκατ. ευρώ και επιπλέον εξοικονόμηση 15 εκατ. ευρώ σε κεφάλαιο κίνησης.

Πρόκειται για εξελίξεις που ελαφρύνουν το σημαντικά «βαρύ» παθητικό της εισηγμένης.

Από την άλλη πλευρά, δεν διευκρινίζεται σαφώς αν από την πώληση αυτή ο ελληνικός όμιλος θα χάσει έμμεσα κάτι παραπάνω, πέρα από τις πωλήσεις και τα ασήμαντα κέρδη του 51% της θυγατρικής του. Και τέλος, η εκκρεμότητα της FG Europe από την επένδυσή της στην Attica Bank παραμένει ορθάνοιχτη. Η FG Europe είχε τοποθετήσει «ζεστά» 10,17 εκατ. στην Αttica Bank και στις 31/12/2018 η ζημιά αποτίμησης είχε διαμορφωθεί στα 9,2 εκατ. ευρώ…

Το αξιοσημείωτο είναι πως η συγκεκριμένη «τρύπα» των 9,2 εκατ. ευρώ δεν απεικονίζεται στις λογιστικές καταστάσεις της FG Europe, επειδή υπάρχει «δοθείσα εγγύηση του βασικού μετόχου διασφαλισμένη από υπογεγραμμένη συμφωνία, για κάλυψη οποιασδήποτε ενδεχόμενης ζημίας εξαιτίας της συμμετοχής στην Αttica Bank».

Για να καλυφθεί μέσω του ΧΑ η τρέχουσα υποαξία της FG Europe από τη συγκεκριμένη επένδυση, απαιτείται ο τίτλος της Αttica Bank να αυξηθεί κατά περίπου 900%!

 

REVOIL: Επίσημη ανακοίνωση της REVOIL αναφέρεται στην επιμήκυνση της διάρκειας ομολογιακού δανείου ύψους 7,9 εκατ. ευρώ κατά τέσσερα χρόνια, από το 2019 στο 2023. Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως η REVOIL, που φέτος έχει ως στόχο την περαιτέρω αύξηση των κερδών της, αναμένεται να μειώσει μέσα στο 2019 τον δανεισμό της κατά 4 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα πέρυσι είχε ψαλιδίσει το κόστος χρηματοδότησής της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Η αγορά εμπορίας πετρελαιοειδών είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, η εγχώρια ζήτηση δεν λέει να ανακάμψει και οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου προσπαθούν μέσα από την αύξηση της αποδοτικότητάς τους να… στείλουν τον λογαριασμό της κρίσης στους μικρότερους ανταγωνιστές τους.

 

ΒΟΑΚ: Μετά τον διαγωνισμό για τη σύμβαση παραχώρησης της υποθαλάσσιας ζεύξης Σαλαμίνας - Περάματος και το ΣΔΙΤ για την παραχώρηση του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο (το γνωστό ως «Θριάσιο ΙΙ»), η νομική εταιρεία Τροβά - Οικονόμου - Κάρμου & Συνεργάτες επικράτησε προ ημερών και σε έναν ακόμα διαγωνισμό.

Ανέλαβε τον ρόλο του νομικού συμβούλου του υπουργείου Υποδομών και στον διαγωνισμό για το πρώτο, μεγάλο τμήμα, του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) που προωθείται με σύμβαση παραχώρησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v